Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

IPO

IPO
18 dec 2000 om 21:35

Iedereen wil toch op 5 maanden een return van 2000% op zijn aandelenportefeuille, niet? In 1999 kon je het bijna met je ogen dicht behalen. Internet was toen nog het buzz word. Gewoon een kwestie van te beleggen in de juiste IPO of Initial Public Offering, wat zoveel wil zeggen als beursintroductie. Een bedrijf dat in privéhanden is, beslist om een deel van zijn aandelen naar de beurs te brengen met de bedoeling om cash op te halen. Als het eventjes kan liefst zoveel mogelijk cash.
In 1999 gingen in de VS 548 bedrijven naar de beurs. 88% begon zijn carrière op de Nasdaq, 8% op NYSE maar die haalde wel het meeste op: 48 miljard USD tegenover 43 miljard USD voor de Nasdaq-bedrijven. De rest van de koek werd verdeeld onder AMEX en OTC BB, elk 2%.

1999 was een top jaar en voor de particuliere belegger heerste er een ideaal, zorgeloos beursklimaat dat de bomen tot in de hemel deed groeien. De bedrijven haalden niet alleen massas kapitaal op, ook hun aandeelhouders van het eerste uur vergaarden op het einde van 1999 bergen geld. De koersen swingden immers de pan uit.

Een voorbeeldje: Internet Capital Group (ICGE) kreeg op 5 augustus een IPO-prijs van 12 USD per aandeel :

Op het einde van 1999 werd voor datzelfde aandeel liefst 170 USD neergelegd. Een koersstijging van zo maar eventjes 2.733%. De all time high bedroeg 212 USD! Begrijpelijk dat in de ogen van steeds meer particuliere beleggers de $$ begonnen te fonkelen en iedereen stond te springen om in te tekenen op IPOs. Maar het tij kan keren.

In april van dit jaar zat de mot er al serieus in. De toppers van 1999 bleken al snel de floppers van 2000 te worden. De IPOs zullen in 2000 de investeerders met een serieus verlies opzadelen en dat voor het eerst sinds 1990. Dit jaar lieten ze bovendien hun slechtste prestaties optekenen sinds het crash jaar1987…

De 370 Amerikaanse nieuwkomers van dit jaar diepen volgens Bloomberg een gemiddeld verlies uit van 14%. Veel groter dan de minus 8,5% van 1990. De curve van de Bloomberg IPO Index spreekt dan ook boekdelen.

Het hoeft niet te verbazen dat veel beleggers teleurgesteld zijn. Ze staan in hun hemd, als ze dat nog hebben. In 2000 was het sinds lange tijd weer makkelijker om te investeren in een verliezer dan in een winnaar. Meer dan 60% van de IPOs noteert nu lager dan de prijs waaraan ze naar de beurs kwamen. Zelfs de groten zoals AT&T Wireless Group (tracking stock van AT&T) en beloftes zoals Sequenom en Neoforma.com konden de dans niet ontspringen. In het totaal zagen de nieuwe beursgenoteerde bedrijven dit jaar 56 miljard USD van hun marktwaarde verdwijnen.

Moeten we IPOs dan voortaan maar links laten liggen wegens te link? Neen. Maar voorzichtigheid is meer dan ooit geboden. Om te beginnen zijn beursgangen altijd al het speelgoed geweest van de financiële elite. Probeer maar eens in te tekenen op een IPO en nog aandelen te krijgen ook. Het fenomeen is in Europa en België genoegzaam gekend. De institutionelen verdelen de aandelenkoek onder elkaar en de particulieren krijgen enkele kruimels waar voor gevochten wordt en die meteen ook de reden zijn waarom op de eerste handelsdag de eerste aandeelkoers vaak al gevoelig hoger ligt dan de intekenprijs.

Vorig jaar stelde een onmiddellijke stijging van enkele tientalen procenten zelfs geen probleem voor beleggers. Er werd de eerste beursdag zo duchtig op los gekocht dat je s morgens duur kon kopen om s avonds toch nog met een flinke winst te verkopen. Maar ook die zekerheid is geschiedenis. Veel IPOs krijgen op het einde van hun eerste beursdag al het deksel op de neus. Alleen gehaaide daytraders slagen er in om tussen opening en sluiting van de beurs toch nog enkele procenten winst te maken. Double digit winsten op korte termijn zitten er niet meer in. Een IPO wordt stilaan terug een lange termijn belegging.

Wie geen bezwaar heeft tegen een verre beleggingshorizon stelt zich echter de vraag : hoe scheid je het kaf van het koren? Welke nieuwe IPOs hebben het meeste potentieel en hoe ontdek je ze? Moeilijk te beantwoorden vragen vermits we alvast geen koersen en grafieken hebben om onze opinie op te baseren.

De belangrijkste dingen die je bij het bestuderen van een bedrijf dat naar de beurs gaat niet over het hoofd mag zien – of je zou het wel eens flink kunnen stoten – zijn:

1. de prospectus (vertelt waarvoor het verse kapitaal zal worden aangewend – blijf eraf als het gaat naar het afbetalen van leningen of het uitkopen van privé investeerders);

2. het internet met informatie over de onderneming en zijn concurrenten;

3. persberichten van het bedrijf en zijn industriële sector;

4. de beurshuizen en banken die het bedrijf naar de beurs begeleiden (lead and managing underwriters met bekende namen mogen je vertrouwen genieten maar het is op zich natuurlijk niet voldoende).

Tot slot nog twee bedenkingen als je overweegt om in IPOs te investeren.

Eén: als je intekent en je krijgt zonder probleem al je gevraagde aandelen, verkoop dan maar onmiddellijk. Er is een Engelse beurswijsheid die zegt: if you get the number of shares you ask for, give them back, because it means nobody else wants them.

Twee: wacht misschien met beleggen tot de lock up-periode achter de rug is. Tijdens deze periode, die begint op de beursdag dat het bedrijf voor het eerst noteert, mogen insiders hun aandelen niet verkopen. Gemiddeld duurt die periode 180 dagen maar ze kan variëren van 3 tot 24 maanden al naargelang de afspraken die er zijn gemaakt. Verkopen insiders hun aandelen onmiddellijk na die periode dan moet er een rood lampje gaan branden en investeer je beter in een andere onderneming. Plenty of more fish in the ocean…

Bron: Analist.be

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.