Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Trackers

Trackers
15 jan 2001 om 21:32

Vanaf vandaag kunnen particuliere beleggers handelen in een nieuw beleggingsproduct: Trackers. In de notering kwamen Euro STOXX 50 LDRS en de STOXX 50 LDRS beide gebaseerd op de desbetreffende Europese aandelenindices. Beide Leaders (LDRS) zijn genoteerd op Euronext Amsterdam en Parijs.
Trackers zijn beleggingsfondsen die de bewegingen van een bepaalde index of een mandje aandelen volgen. Trackers worden net als gewone aandelen op een beurs verhandeld.
Het enige verschil met gewone aandelen is dat u niet belegt in één enkele onderneming maar in een groep ondernemingen (namelijk alle in een index c.q. aandelenmandje voorkomende fondsen). Met slechts één transactie bouwt u op deze wijze snel en gemakkelijk een gediversifieerde portefeuille op.
Trackers lijken op beleggingsfondsen, de belegger profiteert van een gediversificeerde portfolio van aandelen.

Beleggers kunnen de ontwikkeling van hun trackers op de voet volgen. De waarde van een tracker komt doorgaans overeen met een percentage van de onderliggende index, bijvoorbeeld 1/10e of 1/100e. Daarnaast wordt de samenstelling van de onderliggende indices/mandjes dagelijks gepubliceerd, evenals de intrinsieke waarde (Net Asset Value of NAV).
Voor trackers gelden provisies vergelijkbaar met die voor gewone aandelen, de aankoop van een tracker kost minder dan de gezamenlijke aankoop van de onderliggende aandelen. Tevens dient rekening te worden gehouden met een managementfee van 0,5% per jaar.
De komende maanden worden op de Euronext een zestal trackers geïntroduceerd door Merrill Lynch, Société Generale en State Street. Nederlandse banken hadden weliswaar interesse, maar moeite met het afronden van hun producten wegens ervaring met trackers.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.