Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Orange

Orange
22 jan 2001 om 10:45

France Télécom brengt 13 procent van de aandelen van zijn dochterbedrijf Orange (mobiele telefonie) naar de beurs. De aandelen gaan tussen de 11,5 en 13,5 euro per stuk kosten. De aandelen komen op 12 februari in de notering op de beurzen van Londen en Parijs, zo blijkt uit het prospectus dat het Franse telecomconcern maandag publiceerde. De inschrijving begint dinsdag.

De uitgifte is goed voor een opbrengst van 7,2 miljard à 8,4 miljard euro (tusen de f 15,8 miljard en f 18,5 miljard). De emissie geeft voor heel Orange een waarde aan van 55,2 à 64,8 miljard euro. Dat is heel wat minder dan de 150 miljard euro die France Télécom eraan toekende nadat het Orange in mei vorig jaar had gekocht.

De waardedaling is geheel toe te schrijven aan de koersdaling die de telecomfondsen de laatste tijd op de beurzen hebben doorgemaakt. De mening van analisten over de prijs is verdeeld. Het Franse concern zou bewust voor een lagere introductieprijs hebben gekozen om van de emissie een succes te maken.

Als de belangstelling voor de aandelen het toelaat, kan de uitgifte worden vergroot tot 15 procent van het totaal. Voor particuliere beleggers is er een korting weggelegd van een halve euro per aandeel. Tegelijk met de emissie geeft France Télécom een obligatielening uit van 11,2 à 12,9 miljard euro. Die obligaties kunnen worden omgezet in aandelen.

Het telecomconcern wil met de opbrengst van de emissie en de lening een deel van het geld terugverdienen dat het voor de aankoop van Orange heeft neergeteld. Bovendien wil het het een deel gebruiken om een eigen belang terug te kopen dat voor de koop van Orange naar de vroegere Orange-eigenaar Vodafone ging.

Net als veel andere telecomconcerns is France Télécom krapper bij kas komen te ziten door de dure veilingen voor UMTS-frequenties voor de derde generatie mobiele telefonie. Ook de beursmalaise in de technologiesector is het concern niet ongemerkt voorbijgegaan.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.