Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Interbrew

Interbrew
3 jan 2001 om 19:46

Wat we reeds een tijdje zagen aankomen is vandaag gebeurd : door een te lage oppervlaktespanning is de schuimkraag op de aandelen Interbrew ineen gezakt.
Wat over blijft is een iets realistischer waardering die reeds bij IPO had gehanteerd moeten worden.

Dat de aandelen van Interbrew bij de beursgang net iets te hoog gewaardeerd waren wist iedereen. Toch ging de producent van het goudgele elixir druk over de toonbank (tap?), en dan vooral bij de institutionele investeerders. Er bestond hoegenaamd niet veel interesse bij particulieren al had de media de lofzang over Belgisch grootste IPO lang aangehouden.

Bij de beursgang stelden we ons enige vragen ( lees het IPO artikel hier ) bij de introductie en kwamen tot de vaststelling dat er te veel onzekerheden waren rond het BASS dossier en de Russische activiteiten van Interbrew, welke de hoge introductieprijs niet rechtvaardigden.

Institutionelen dachten er anders over en de intro werd nog 5 maal overschreven. Vandaag komt dan een eerste ontnuchtering met de uitspraak van de Britse overheid die stelt dat de overname van BASS niet kan doorgaan aangezien het hiermee een monopolie positie zou verkrijgen op de Britse markt en dit met zijn naaste concurrent Scottish&Newcastle. Het is een feit (herinner U de frase : ben ik ook bereid om 25 Bfr meer neer te tellen voor een blonde leffe?) dat ITWs bieren bestempeld worden als luxebieren en dat men daar graag iets meer voor neertelt in een bar. Maar zo heeft de Britse overheid het niet begrepen en zij stellen dat de overname van BASS zal leiden naar hogere bierprijzen tout court.

Het aandeel ITW werd rond het middaguur geschorst om bij hervatting van de handel met 20% naar beneden te donderen. Momenteel (14h11) noteren de aandelen op 29,02 Euro. Enkele beleggers vinden de correctie nu welletjes geweest en rakelen de stukken op in de overtuiging hier een goed zaak aan te doen.

Wij blijven nog steeds afzijdig, alhoewel de koers tegen aanvaardbaarder niveaus noteert, tot na de lock up periode afgesloten is. Hopelijk zien we tegen die tijd dezelfde waarderingen, tenslotte is Interbrew terug 2,3 Miljard Bef rijker door de afgesprongen overname.

Daarentegen wordt de kans groter dat Heineken, indien nog geïnteresseerd, met de bruid zal gaan lopen aangezien de Britse overheid duidelijk te kennen heeft gegeven dat de prijzen onder controle moeten blijven. We vragen ons af hoeveel Heineken zal betalen voor Bass. Het aandeel Heineken noteert vandaag 2,45% hoger op 64,80 Euro.

De Analist, De Vuyst Rudolf

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.