Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Orange

Orange
8 jan 2001 om 12:09

Met de beursgang wil France Télécom een deel van 95,5 miljard NLG terugverdienen die het vorig jaar voor Orange moest neertellen. Net als veel Europese branchegenoten is de Franse telecomreus krapper bij kas komen te zitten als gevolg van investeringen voor de derde generatie mobiele telefonie (UMTS) en de wereldwijde beursmalaise in de ICT-sector.

Het concern gaf in oktober al aan een (gedeeltelijke) beursgang van Orange te overwegen. Het prospectus verschijnt eind januari. France Télécom geeft ook converteerbare obligaties uit, die op termijn de komende uitgifte met eenderde doen toenemen.

De aankoop van Orange kost France Télécom tot nu toe vooral geld. Toen de Fransen het dochterbedrijf van de Britse telefoniereus Vodafone kochten, daalden wereldwijd de ICT-aandelen al. Die neergang heeft zich alleen maar voortgezet.

De Fransen bevestigden maandag dat Orange momenteel bij verkoop zo een f 165 miljard zou opbrengen. Dat is aanzienlijk meer dan de bijna f 100 miljard die France Télécom vorig jaar moest neertellen, maar de huidige beurswaarde geeft echter een vertekend beeld.

Het concern bracht na de aankoop al snel andere gsm-activiteiten onder bij Orange. De oorspronkelijke activiteiten van Orange zijn volgens analisten momenteel niet meer waard dan f 52,2 miljard, fors minder dan het oorspronkelijke aankoopbedrag.

Orange is de op een na grootste aanbieder van mobiele telefonie in Europa. Het heeft dik 31 miljoen abonnees in Frankrijk, Groot-Brittannië, Italië, België, Portugal en Roemenië.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.