Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Euronext

Euronext
26 jan 2004 om 17:37

Afgelopen dinsdag heeft Euronext voor het eerst voet gezet op de openbare obligatiemarkt. De fusiebeurs gebruikt de opgehaalde $ 250 mln voor herfinanciering van al bestaande schuld, waarmee de ondernemeing haar rentelasten drukt.

Beleggers eisen een risico-opslag van 52 basispunten (0,52%-punt) boven de Britse staatslening met dezelfde looptijd. De lening heeft een looptijd van vijf jaar en een couponrente van 5,125%

Het is wel raar dat Euronext geen rating heeft aangevraagd bij een van de grootste kredietbeoordelaars. Vorig jaar kwam een grote groep obligatiebeleggers met een gezamenlijke verklaring waarin ze ondernemingen opriepen om betere voorwaarden bij hun leningen op te nemen. Het aanvragen van een prospectus zou ook een belangrijke voorwaarde zijn.

De opgehaalde $ 250 mln gebruikt de fusiebeurs om een oude bankschuld van 2001 af te lossen. Deze schuld ontstond bij de overname van de Britse derivatenbeurs Liffe in november van dat jaar. Volgens Euronext zullen de rentekosten na deze transactie aanzienlijk lager uitvallen.

Euronext profiteert van de gunstige rente op de kapitaalmarkt. Zowel de rente op staatsobligaties als de risico-opslag op bedrijfspapier is laag. De gemiddelde opslag op leningen met een BBB-rating ligt momenteel op 80 basispunten. Twee jaar geleden, tijdens de sterke terugval op de aandelenmarkt, bereikte de rente-opslag een record van 280 basispunten.
De Britse bank HSBC begeleidt de emissie , daarbij gesteund doorBNP Paribas en UBS. Vooral Britse institutionele beleggers toonden belangstelling.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.