Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Voorlopige goedkeuring Ahold-schikking

Voorlopige goedkeuring Ahold-schikking
10 jan 2006 om 09:40

Een federale rechtbank in Maryland heeft voorlopige goedkeuring gegeven aan de schikking van maximaal $ 1,1 mrd die Ahold eind vorig jaar is overeengekomen met belangenbehartigers van gedupeerde beleggers in het supermarktconcern. Hierdoor komt een eerste tranche van $ 733 mln beschikbaar van de $ 1,1 mrd. Op 6 juni 2006 volgt een hoorzitting waarin de rechtbank definitief goedkeuring moet geven aan het voorliggende schikkingsvoorstel. Na goedkeuring zal binnen zes maanden het resterende bedrag volgen en kan begonnen worden met het uitkeren. Het in schikkingen gespecialiseerde kantoor Hilsoft Notifications gaat de komende tijd de betrokken partijen (het Amerikaanse advocatenkantoor Entwistle & Capucci en de vereniging voor effectenbezitters VEB) helpen gedupeerde Ahold-beleggers op te sporen. De grootste inspanningen zullen op Nederland en de Verenigde Staten zijn gericht, aangezien deze landen het grootste aandelenbezit herbergen (samen circa 60%).


Het juridische tijdschema ziet er als volgt uit: Tot 15 mei 2006 hebben beleggers de mogelijkheid zichzelf buiten de schikking te plaatsen. In dat geval ontvangt de belegger geen schadevergoeding, maar behoudt wel het recht om zelf juridische procedures te voeren tegen Ahold of diens voormalige bestuurders. Ahold heeft overigens het voorbehoud gemaakt af te zien van de schikking als houders van meer dan 180 miljoen stukken geen gebruikmaken maken van het schikkingsvoorstel.


Na goedkeuring van de Amerikaanse rechtbank hebben beleggers tot 18 augustus 2006 de tijd om zich te laten registreren als deelnemer aan de schikking. Daartoe dient een uitgebreid schadeformulier ingevuld te worden. Deze is onder andere te vinden op de website van de vereniging van effectenbezitters. Wie niets doet, ontvangt geen geld en verliest ook het recht op compensatie. – Klik hier voor de website –


De uitbetaling start vervolgens in het eerste kwartaal van 2007. Het overgrote deel van het overeengekomen schikkingsbedrag is gereserveerd voor beleggers die aandelen Ahold hebben gekocht (of als stockdividend ontvangen) in de periode 30 juli 1999 tot en met 23 februari 2003 (de dag voor de aankondiging van het Ahold-debacle) en die stukken na de 23ste nog in bezit hadden. Beleggers die in deze periode aandelen Ahold hebben gekocht en ook weer hebben verkocht en daarbij verlies hebben geleden, komen in aanmerking voor een klein gedeelte van de vergoeding. Beleggers die hebben gekocht bij de aandelenemissie van september 2001 ontvangen een iets hogere vergoeding (tot 30% hoger).

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.