Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Beleggersonderzoek Rijksuniversiteit Groningen

Beleggersonderzoek Rijksuniversiteit Groningen
4 jan 2006 om 14:51

Resultaten beleggersonderzoek Universiteit van Groningen


Arvid O.I. Hoffmann, werkzaam als promovendus aan de Rijksuniversiteit Groningen, heeft in 2005 een beleggersonderzoek uitgevoerd onder de Nederlandse particuliere belegger. Onder andere via deze website werd in het voorjaar van 2005 opgeroepen om medewerking te verlenen aan dit onderzoek door een online vragenlijst in te vullen.


Inmiddels zijn de gegevens van deze vragenlijst verwerkt en de eerste resultaten bekend. Ook is het eerste artikel dat op basis van deze vragenlijst is geschreven gereed, dit artikel is in een werkversie te vinden op http://papers.ssrn.com/sol3/papers.cfm?abstract_id=835426 (Engelstalig). In dit artikel worden de resultaten die in dit Engelstalige artikel worden beschreven bondig in het Nederlands besproken.


In het onderzoek zijn een aantal specifieke hypothesen getoetst. Echter, voordat we deze bespreken, volgen een aantal algemenere kenmerken van de beleggers die aan dit onderzoek hebben geparticipeerd.


De gemiddelde leeftijd evenals de mediaan (dit is die waarde waarboven en waaronder 50% van het aantal waarnemingen zich bevindt) van de respondenten was 53 jaar. De jongste respondent was 25 jaar, terwijl de oudste respondent 80 jaar oud was. De gemiddelde portfolio omvang was ruim 270.000 Euro, terwijl de mediaan op 80.000 Euro lag. De respondenten verrichten gemiddeld 83 transacties per jaar, de mediaan lag hier op 25. De participerende beleggers hadden gemiddeld 15 jaar ervaring op het gebied van beleggen, met een mediaan van 12 jaar.


Meer specifiek heeft onze studie de volgende zaken aangetoond met betrekking tot het gedrag van de particuliere Nederlandse belegger die deelnam aan ons beleggersonderzoek:


Ten eerste spelen voor de particuliere belegger niet alleen financiële behoeftes een rol om te gaan (en blijven) beleggen. Ook meer sociale overwegingen, zoals het mee kunnen praten met andere beleggers en het bij een groep van andere beleggers horen, speelde een belangrijke rol. Verder wordt beleggen als een aangename vrijetijdsbesteding gezien en bevredigen beleggers door middel van beleggen hun behoefte aan het leren (te begrijpen) van nieuwe dingen.


Ten tweede is in deze studie gevonden, dat beleggers met minder beleggingsgerelateerde kennis en ervaring, en daardoor met een grotere kans op onzekerheid over hun beleggingsgedrag, meer op hun sociale omgeving vertrouwen voor het nemen van hun beleggingsbeslissingen. Meer specifiek vertonen beleggers met lagere niveaus van beleggingsgerelateerde kennis en ervaring hogere niveaus van informatief conformiteitsgedrag. Dit betekent, dat deze beleggers voordat ze een aandeel kopen of verkopen, geneigd zijn bij vrienden en familie te rade te gaan. Indien deze beleggers weinig weten over een bepaald aandeel, dan vragen ze vrienden en kennissen om meer informatie en conformeren op deze manier hun eigen gedrag aan dat van hun directe sociale omgeving.


Ten derde is door deze studie duidelijk geworden, dat beleggers voor wie de meer sociale behoeften, zoals deze eerder zijn besproken, een grotere rol spelen, zich ook meer richten op hun sociale omgeving voor het nemen van hun beleggingsbeslissingen. Dit lijkt een open deur, maar is dat niet. Immers, dat iemand een bepaalde behoefte heeft, hoeft nog niet te beteken, dat hij of zij deze behoefte ook daadwerkelijk omzet in het daarbij passende gedrag. Meer specifiek vertonen beleggers voor wie sociale behoeften een belangrijkere rol spelen meer normatief conformiteitsgedrag. Dit betekent, dat deze beleggers het belangrijk vinden dat andere beleggers hun aandelenkeuze goedkeuren. Ook identificeren deze beleggers zich met andere beleggers door te handelen in dezelfde aandelen als deze andere beleggers. Bovendien krijgen ze gevoelens van “erbij horen” door bovenstaande handelswijze.


Uiteraard is dit slechts een korte impressie van de belangrijkste onderzoeksresultaten. Voor een gedetailleerdere bespreking van het onderzoek verwijs ik naar bovenstaande internetsite, waarop een volledige werkversie van het artikel te downloaden is. Ook is verder onderzoek nodig om meer inzicht te krijgen in het gedrag van de particuliere belegger. U zult binnenkort daarom op deze en andere websites wederom een oproep vinden om uw medewerking te verlenen aan het invullen van een online vragenlijst. Uw hulp zal wederom zeer worden gewaardeerd!




 

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.