Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Shell akkoord met regering Kazachstan

Shell akkoord met regering Kazachstan
14 jan 2008 om 15:27

Kazachstan zou akkoord zijn gegaan met een deal met het Eni-led consortium, zo meldde The Financial Times. Het consortium bestaande uit Shell, Total, en ExxonMobil en Eni-led zou tussen de 1,69 en 3,04 miljard euro aan Kazachstan betalen ter compensatie van de vertragingen in de ontwikkeling van het Kashagan-olieveld. Eerder gaf de regering aan 4,86 miljard euro te willen, het consortium deed toen een toezegging tussen de 1,37 en 2,78 miljard euro te willen betalen.

Tevens zal het belang van het staatsoliebedrijf KazMunaigas (KMG) verdubbelen naar 16,8 procent. Het staatsoliebedrijf betaald hiervoor circa 1,2 miljard euro. KMG zal daarentegen een grotere rol krijgen het project te runnen. Het contract loopt tot 2041.

Jeroen van der Veer, CEO van Shell, zei onlangs dat nationale regeringen zich schuldig maken aan vertragingstactieken bij de onderhandeling over nieuw te ontwikkelen olie- en gasprojecten. Volgens van der Veer spelen overheden hoog spel, door een groter deel van de opbrengsten op te eisen. “Ze onderhandelen langer dan vroeger over hun aandeel in de opbrengsten, op de lange termijn heeft dat invloed op de snelheid waarmee we nieuwe projecten kunnen starten”. De toenemende schaarste en de daaruit voorvloeiende hoge olieprijs hebben overheden aan zichzelf te wijten.

Bron: koersalarm.nl

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.