Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Philips haalt targets in vierde kwartaal

Philips haalt targets in vierde kwartaal
21 jan 2008 om 08:33

Philips maakte vandaag in een persbericht zijn resultaten over 2007 bekend. Het electronicaconcern haalt zijn targets: een degelijk vierde kwartaal met een vergelijkbare omzetgroei van 8% en een EBITA van EUR 865 miljoen. Over het gehele jaar 2007 is de vergelijkbare omzet 5% hoger, wat een EBITA marge van 7,7% oplevert.

 

Belangrijkste punten:

•     De vergelijkbare omzet steeg met 8% tot EUR 8.365 miljoen, dankzij een sterke groei bij Lighting en de consumentenactiviteiten, met name in opkomende markten, waar een omzetgroei van 18% werd behaald.
•     De EBITA als percentage van de omzet steeg ten opzichte van het vierde kwartaal van 2006 met 1,1 procentpunten naar 10,3%, oftewel EUR 865 miljoen.
•     Het nettoresultaat bedroeg EUR 1.393 miljoen; de winststijging was voor een belangrijk deel te danken aan baten voor een bedrag van EUR 1.087 miljoen uit de verkoop van deelnemingen in LG.Philips LCD en TSMC.
•     De aangekondigde overnames van Genlyte en Respironics versterken Philips’ leidende posities op het gebied van verlichting en thuiszorg.
•     Na een wijziging van de Nederlandse belastingwetgeving kondigde de onderneming opnieuw een (belastingvrij) aandeleninkoopplan aan, voor een bedrag van EUR 5 miljard.
•     Voorgesteld wordt het dividend voor 2007 te verhogen met 17% tot EUR 0,70 per aandeel.
•     Door onze financiële resultaten in het vierde kwartaal – en de andere positieve maatregelen die in het vierde kwartaal zijn genomen – ligt Philips goed op schema om zijn in het Vision 2010 geformuleerde doelstellingen te realiseren.

 

Toelichting

Gerard Kleisterlee, President en chief executive officer van Koninklijke Philips Electronics N.V.: “Ik ben blij te kunnen zeggen dat Philips ook in het vierde kwartaal zijn targets heeft gehaald. Door de in dit kwartaal gerealiseerde vergelijkbare omzetgroei van 8% en EBITA-marge van 10,3% komen onze resultaten over het gehele jaar uit op een groei van 5% en een EBITA van 7,7%, waarmee ook onze targets voor het gehele jaar zijn gehaald respectievelijk overtroffen en we opnieuw laten zien dat “we zeggen wat we doen en doen wat we zeggen”.

 

Vision 2010 

"Operationeel bevinden we ons in een uitstekende positie om onze in Vision 2010 gestelde targets te realiseren. Strategisch gezien zal de overname van Genlyte en Respironics, samen met andere belangrijke acquisities in 2007 zoals Partners in Lighting en Color Kinetics, onze portfolio versterken door verdere opbouw van wereldwijd leidende posities op veelbelovende markten zoals LED-verlichting en thuiszorg. Financieel gezien is ons programma voor herallocatie van kapitaal versneld door de verkoop van verdere deelnemingen in LG.Philips LCD en TSMC, en het aandeleninkoop­programma voor EUR 5 miljard dat we in december aankondigden en dat naar verwachting uiterlijk eind 2008 grotendeels zal zijn afgerond. We liggen goed op koers om onze doelstelling van een efficiënte balans vóór het eind van 2009 te realiseren, wat de basis voor het behalen van onze doelstellingen voor 2010 verder versterkt."

 

Emerging markets 

"In 2007 bleven we ook investeren in versterking van onze positie in belangrijke opkomende markten in Azië, Oost-Europa en Latijns-Amerika. Al onze activiteiten behaalden in 2007 op deze markten een sterke groei, waarbij zowel China als India in het vierde kwartaal een groei van meer dan 20% realiseerden. De gezonde geografische spreiding van onze activiteiten, samen met ons evenwichtige portfolio van professionele en consumenten­activiteiten, verschaft Philips een buffer dat kan helpen de invloed van veranderingen in gevestigde economieën te verminderen."

 

Toekomst

"Nu de herstructurering van onze portfolio nagenoeg is voltooid, biedt het realiseren van onze doelstellingen voor 2007 ons een goede uitgangspositie om te voldoen aan de meer ambitieuze targets voor de middellange termijn zoals gesteld in ons strategisch plan Vision 2010, met name omdat deze activiteitenportfolio in eerdere perioden bewezen heeft opgewassen te zijn tegen een verslechterende economie. Ik ben ervan overtuigd dat we onze doelstellingen zullen blijven realiseren en dat Philips goed is ingesteld op duurzame winstgevende groei en hogere aandeelhouders­waarde.”
 

Bron: koersalarm.nl 

 

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.