Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Knap herstel op Damrak

Knap herstel op Damrak
22 jan 2008 om 17:30

De Amsterdamse beurs heeft een roerige dag achter de rug. Bij opening vlogen de koersen fors onderuit. De AEX schoot nog net niet door de 400 punten heen. Enige tijd later herstelde de beurs zich echter bewonderenswaardig en inmiddels staat de indices op fraaie winsten. De AEX stijgt met ruim 2,5 procent procent tot 433 punten. De AMX, met een winst van bijna 6 procent, laat de belangrijkste index van het Damrak ver achter zich. Met name de FED zorgde onder Nederlandse beleggers voor een positiever sentiment. De Federale Reserve verlaagde de basisrente met 75 punten tot 3,5 procent. De opening van Wall Street werd hiermee echter niet weerhouden van een stevige duikeling.

 

In het nieuws

Ahold liet vandaag weten zijn belang in Schuitema te willen verkopen. Gisteren maakte deze laatste bekend een reorganisatie te gaan doorvoeren. Boskalis liet weten twee nieuwe opdrachten te hebben binnengehaald. In Australie een steiger voor de aanleg van LNG-tankers en in de Verenigde Arabische Emiraten een groot hotelcomplex ter waarde van 110 miljoen euro. Tot slot duren de perikelen omtrent de overname van Alitalia door Air France – KLM voort. Doordat een coalitiepartner van de regering Prodi zijn medewerking opzegde is het nog maar de vraag of het huidige kabinet kan blijven zitten. Als dit niet het geval is, kan de overname wel eens ernstige vertraging oplopen.

 

Stijgers en dalers

Na het melden van twee nieuwe opdrachten, kreeg BAM vandaag het vertrouwen van de belegger. Het aandeel stijgt met ruim 9 procent. Maar hiermee is het niet de grootste stijger, die eer is vandaag weggelegd voor internet broker Binck dat ruim 13 procent weet te winnen. Andere stijgers zijn Aalberts Bam en automatiseerder Ordina die alledrie ongeveer 12 procent winnen.
De dalers wisten hun verlies te beperken vandaag. CSM voert de lijst aan met een verlies van ruim 2 procent. Randstad, Hagemeyer, Heineken en Tele Atlas blijven onder de 1 procent.

 

Europa en Amerika

In Europa overal een positief beeld. De Franse Cac weet net als de AEX een dikke 3 procent te winnen. De Duitse Dax doet het minder voortvarend en stijgt 1,16 procent.

 

In Amerika staan de indices wel op rood. Aangezien de beurs hier gisteren gesloten was in verband met Martin Luther King Day nemen de Amerikaanse beleggers vandaag het verlies wat wij in Europa gisteren al hebben genomen. De maatregel van de Fed ten spijt. De Dow Jones noteert een verlies van 1,06 procent op 11.971 punten. De S&P500 en de Nasdaq verliezen respectievelijk 1,12 en 1,70 procent.

 

Bron: koersalarm.nl 

 

 

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.