Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

AEX passeert de 440 punten weer

AEX passeert de 440 punten weer
24 jan 2008 om 17:43

De Amsterdamse beurs heeft eindelijk weer een goede dag achter de rug. De belangrijkste graadmeter van de beurs steeg met maar liefst 6,5 procent tot 444,23 punten. Ook de AMX bleef niet achter en won 5,30 procent en noteert nu op 575,19 punten. Naast de fraaie koerswinsten was er ook veel aandacht voor de Franse bank Societe Generale. Een handelaar van de bank heeft in totaal bijna 5 miljard euro verloren zonder dat de interne controles van de bank dit oppikten. Samen met het verlies van circa 2 miljard als gevolg van de kredietcrisis maakt dat SG snel een forse kapitaalinjectie nodig heeft om de bedrijfsbalans weer op orde te krijgen.

 

In het nieuws

Sligro trapte vandaag af door voorbeurs de resultaten over 2007 bekend te maken. De winst van de groothandel steeg met maar liefst 19 procent. Fortis liet weten het hoofdkantoor van ABN AMRO aan de Amsterdamse Zuidas te gaan gebruiken als landelijk hoofdkantoor. Heineken en Carlsberg hebben tot morgenmiddag gekregen om met Scottish & Newcastle op een lijn te komen. Tot slot is de jacht op Alitalia nog niet tot een einde gekomen nu de Italiaanse maatschappij Air One zich opmaakt voor een verbeterd bod.

 

Stijgers en dalers

De lijst met stijgers wordt vandaag aangevoerd door Van der Moolen. De market maker wint ruim 15 procent als gevolg van de aankondiging om 10 procent van de uitstaande aandelen uit de markt te halen. Ongeveer 10 procent werd in de plus eindigden Ordina, Boskalis, Corporate Express en ASML.

 

Bij de hoofdfondsen is er vandaag geen fonds dat in de rode cijfers duikt. In de AMX staan alleen Stork (-0,1%) en Wereldhave (-,15%) in de min.

 

Europa en Amerika

Op de Europese beurzen is de stemming, evenals in Amsterdam, uitgelaten. Zowel de Franse Cac als de Duitse DAX weten een dikke 5 procent te winnen.

 

In Amerika staan de indices ook op groen, maar het sentiment is duidelijk bescheidener dan in Europa. De Dow Jones-index staat op 12.320 punten en wint daarmee 0,41 procent. De S&P500 en de Nasdaq winnen respectievelijk 0,54 en 1,12 procent. 

 

Er werd het nodige macro-economische en bedrijfsnieuws bekend gemaakt. Zo kende Amerika afgelopen week minder werkeloosheidsaanvragen, maar daarentegen werd ook bekend dat in december minder huizen werden verkocht. Diverse bedrijven kwamen met hun cijfers over het vierde kwartaal. AT&T en Xerox boekten in het laatste kwartaal van 2007 een winststijging van respectievelijk 62 en 79 procent. Ford en diverse hypotheekverstrekkers maakten juist grote verliezen bekend. Ford verloor zelfs 2,8 miljard dollar in dit vierde kwartaal.

 

Bron: koersalarm.nl 

 

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.