Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Sligro ziet nettowinst stijgen met ruim 19 procent

Sligro ziet nettowinst stijgen met ruim 19 procent
24 jan 2008 om 08:40

Sligro Food Group maakt vandaag de cijfers over 2007 bekend. De groothandel realiseert een stijging van de nettowinst met 19,5% tot € 74,2 miljoen. De winst over het boekjaar bedroeg ruim € 74 miljoen ten opzichte van € 62 miljoen in 2006. Zoals op 3 januari jl. is bericht, is de omzet over het jaar 2007 uitgekomen op € 2.066 miljoen, een toename van 24,4%. De autonome omzetgroei beliep 5,6%. De brutowinst nam met 31,7% toe tot € 473 miljoen. De procentuele brutowinstmarge nam toe met 1,3% tot 22,9%. Dit was vooral het gevolg van de gewijzigde mix van de bedrijfsactiviteiten.

 

Foodretail

De gewijzigde mix van de bedrijfsactiviteiten had ook invloed op de samenstelling en hoogte van de kosten. Als percentage van de omzet namen deze toe met 2,1% tot 18,8%. Bij Foodservice was sprake van een gunstige kostenontwikkeling. Door het omvangrijke en snelle uitbreidingsprogramma van supermarkten was bij Foodretail, naast forse eenmalige kosten, sprake van een nog lang niet optimale bedrijfsvoering. Door de hiervoor geschetste ontwikkelingen zag Foodretail haar bedrijfsresultaat afnemen met 4,6% van de omzet tot
0,6%.

 

Foodservices 

Foodservice zag, ondermeer als gevolg van de gunstige autonome omzetontwikkeling, haar resultaat beduidend stijgen. Dit effect werd versterkt door de afronding van de VEN-integratie en door de overname in 2006 van Inversco. Het bedrijfsresultaat als percentage van de omzet nam met 1,2% toe tot 6,5%. Operationeel gezien was dit het hoogste percentage dat Sligro ooit met dit bedrijfsonderdeel heeft neergezet. Per saldo heeft het voorgaande geleid tot een toename van het bedrijfsresultaat met ruim € 5 miljoen tot bijna € 96 miljoen.
Als percentage van de omzet betekende dit een afname met 0,8% tot 4,6%.

 

Financieringslasten

De financieringslasten zijn toegenomen, omdat de overnames uit 2006 het gehele jaar moesten worden gefinancierd. Onder de financiële baten en lasten is een eenmalig fiscaal onbelast transactieresultaat ad € 9,4 miljoen op de inbreng van de MeerMarkt en Attent-formules in Spar Holding opgenomen.

 

Winst per aandeel

De winst per aandeel beloopt € 1,72 ten opzichte van € 1,46 in 2006, een toename van 17,8%. Voorgesteld wordt om over het jaar 2007 een dividend uit te keren van € 0,65, een toename van 13%. Het dividend is naar keuze van de aandeelhouder uitkeerbaar in contanten, dan wel in aandelen. Het dividend in aandelen zal ongeveer gelijkwaardig zijn aan het contante alternatief.

 

Vooruitzichten

"De markt heeft in 2007 een duidelijke positieve wending laten zien. Hoewel het consumentenvertrouwen tanende is, is de werkloosheid laag en de werkzekerheid hoog. Daarom gaan wij ervan uit dat de marktontwikkelingen relatief gunstig zullen blijven. De sterk toenemende inflatie van voedingsmiddelen kan wel tot onrust op de markt aanleiding geven. De grootste onzekerheid voor 2008 zien wij bij de resultatenontwikkeling van Foodretail. Daar moeten de omzet en marge verder omhoog en de kosten verder omlaag en dat tegelijkertijd. Wij hebben diverse programma’s opgezet om dat te bewerkstelligen. Wij verwachten dat de financiële effecten daarvan vooral in de tweede helft van 2008 zichtbaar zullen worden."

 

"Voor Foodservice zien wij minder onzekerheden. Deze bedrijfsactiviteit is uitstekend gepositioneerd en diverse investeringen uit de afgelopen jaren ontwikkelen zich tot volle wasdom. Wij verwachten dat Foodservice haar opgaande lijn in 2008 verder kan voortzetten. Wij achten het nog te vroeg om betrouwbare uitspraken te doen over de hoogte en het tempo van de resultaatsverbeteringen bij Foodretail en onthouden ons daarom van een resultaatprognose."

 

Bron: koersalarm.nl 

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.