Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Fortis bevestigt solvabiliteitspositie

Fortis bevestigt solvabiliteitspositie
28 jan 2008 om 08:55

Nadat beleggers afgelopen vrijdag het aandeel fors lieten vallen, benadrukte Fortis dit weekend zijn financiele positie.

 

Sovabiliteit Fortis Bank komt ultimo 2007 ruim boven de 8% uit

De solvabiliteit van Fortis overtreft naar verwachting aan het eind van het jaar de wettelijke eisen. Zelfs op basis van de meest 'strenge' dekkingssimulaties zoals hierna beschreven komt de Tier 1-ratio voor Fortis Bank ruim boven de 8% uit.

 

Fortis is van plan het dividendbeleid ongewijzigd te laten

Het management van Fortis wil de Raad van Bestuur op 6 maart 2008 adviseren om aan de Algemene Vergaderingen van Aandeelhouders op 29 april 2008 voor te stellen dat het contante dividend op hetzelfde niveau als vorig jaar wordt gehouden, namelijk een slotdividend voor 2007 van EUR 0,59 per aandeel.

 

Gevolgen subprime crisis 

Aan de vermogens- en solvabiliteitseisen wordt voldaan, zelfs op basis van zeer 'strenge' scenario's over het effect van de subprime CDO-portefeuille. Fortis beoordeelt continu de waarde van de subprime CDO-portefeuille. Die beoordeling geschiedt met behulp van diverse scenario's. Zelfs bij een zeer strikt dekkingsscenario op basis van de laatste momenteel beschikbare marktinformatie en -gegevens voldoet Fortis nog steeds aan de vermogens- en solvabiliteitseisen.

 

De brutopositie in CDO subprime-leningen is onveranderd ten opzichte van de stand van zaken die begin november 2007 zijn gemeld bij de publicatie van de financiële resultaten voor het derde kwartaal. Toepassing van het Fortis waarderingsmodel per jaarultimo zou op dit moment resulteren in een bijzondere waardevermindering van 40% van de mezzanine super senior CDO-tranches en 15% van de hoogwaardige super senior CDO-tranches. Als gevolg van deze bijzondere waardeverminderingen zou de nettowinst exclusief desinvesteringen, onvoorziene omstandigheden daargelaten, uitkomen op circa EUR 4,0 miljard (EUR 5,0 miljard inclusief de verkoop van Caifor). In deze winstindicaties is geen rekening gehouden met de positieve winstbijdrage van ABN AMRO.

 

Nieuwe dekkingsverhoudingen

Sinds januari 2008 passen andere financiële instellingen aanzienlijk hogere dekkingsverhoudingen toe. Fortis heeft om die reden het effect van voorzieningen in de winst- en verliesrekening gesimuleerd, waarbij is uitgegaan van een dekkingsverhouding van 60% van de mezzanine super senior CDO-tranches (brutopositie EUR 0,6 miljard) en van 45% van de hoogwaardige super senior CDO-tranches (brutopositie EUR 4,6 miljard). Wordt dit scenario toegepast op de sluiting van de jaarrekening voor 2007 – waarvoor de goedkeuring van de Raad van Bestuur op 6 maart 2008 vereist zou zijn – dan bedraagt de nettowinst van Fortis naar schatting circa EUR 3,0 miljard, onvoorziene omstandigheden daargelaten. Dit is vóór het effect van de desinvestering van de deelneming in de Spaanse joint venture Caifor, dat wil zeggen dat de nettowinst inclusief de opbrengst van de verkoop van Caifor EUR 4,0 miljard zou bedragen. In deze indicaties is geen rekening gehouden met de winstbijdrage van ABN AMRO.

 

Voorziening verliezen op leningen conform eerdere verwachtingen

Fortis bevestigt dat de voorziening op leningen voor het resterende deel van de portefeuille (inclusief de asset-backed kredietportefeuille, maar exclusief de bijzondere waardeverminderingen op de subprime CDO-portefeuille) naar verwachting binnen de al eerder afgegeven prognoses zal blijven (10 à 15 basispunten). Fortis verschaft nadere informatie over de volledige portefeuille, inclusief de asset-backed kredietportefeuille van EUR 51 miljard, bij de publicatie van de jaarcijfers op 7 maart 2008.

 

Wat betreft 2008

Er bestaat voor Fortis geen noodzaak tot een uitgifte van gewone aandelen of verwaterende op aandelen gebaseerde vermogensinstrumenten; een dergelijke stap wordt dan ook niet overwogen.

 

Logo Fortis BankFortis ligt volledig op koers met het financieringsplan (omvang: EUR 24 miljard) voor de acquisitie van bepaalde activiteiten van ABN AMRO. Ultimo 2007 was circa EUR 20 miljard aan vermogen zeker gesteld. De resterende EUR 4 miljard aan extra solvabiliteit wordt hoofdzakelijk gerealiseerd met de desinvestering van niet-kernactiviteiten en mogelijke alternatieve financieringen. Zoals al eerder in de markt werd gemeld, bestaan die desinvesteringen uit een verdere verkoop in de loop van 2008 van niet-kernactiva van Fortis en van niet-kernactiva uit de overgenomen activiteiten van ABN AMRO. Hieronder valt onder andere de verkoop van bepaalde zakelijke bankactiviteiten in Nederland zoals opgelegd door de Europese Commissie. Bij alternatieve financieringen kan eventueel sprake zijn van de uitgifte van kern Tier 1-instrumenten, met uitzondering van de uitgifte van gewone aandelen of verwaterende op aandelen gebaseerde vermogensinstrumenten (zelfs onder de hierboven genoemde meest 'strenge' aannames).

 

Fortis richt zich op de implementatie van de strategische plannen en dan met name op de integratie van de activiteiten van ABN AMRO.
De onderliggende resultaatontwikkeling van de afzonderlijke businesses van Fortis en van de verworven activiteiten hebben in het vierde kwartaal van 2007 en de eerste weken van 2008 hun veerkracht bewezen.
De voorbereidingen voor de integratie van de overgenomen activiteiten van ABN AMRO verlopen volgens plan: het opstellen van afscheidings- en integratieplannen, de introductie van de eerste klantgerichte acties, de bepaling van de locatie van het hoofdkantoor, het opzetten van gezamenlijke teams en de specificatie van IT-platforms.

 

Fortis maakt op 7 maart 2008 de gecontroleerde jaarresultaten bekend. In dat bericht worden ook de laatste inzichten over subprime in de markten weergegeven. Fortis blijft zich richten op de implementatie van de strategische plannen, met name op de integratie van de overgenomen activiteiten van ABN AMRO.

 

Bron: koersalarm.nl 

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.