Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Recordaantal beursgangen afgeblazen in januari

Recordaantal beursgangen afgeblazen in januari
28 jan 2008 om 15:37

De onrust op de financiele markten raakt vele ondernemingen die fondsen proberen te verwerven. Een recordaantal bedrijven kreeg het in januari niet voor elkaar om een voorgenomen beursgang om te zetten in een notering. Hilfiger, Dong Energy en het Waalse Fixinox zijn enkele voorbeelden van ondernemingen die de financiering niet rond kregen.

In januari werden 24 beursgangen uitgesteld. In de Verenigde Staten (VS) alleen al, bliezen 13 partijen hun IPO's, met een gezamenlijke waarde van 3,2 miljoen dollar, af. Vorig jaar waren dat er slechts twee, die een tiende van dat bedrag wilden verwerven.

Doorgang

Ondanks de schijnbare malaise onder beursaspiranten, is 2008 tot op heden op koers om 2007 te doen vergeten. Er zijn in de eerste maand van het jaar wereldwijd 50 bedrijven naar de beurs gegaan, die gezamenlijk circa 7 miljard dollar hebben opgehaald. Een grote sprong in verhouding tot vorig jaar, toen 43 ondernemingen circa 2,1 miljard dollar aan vers kapitaal verwierven.

Blank Cheque

De enige groep ondernemingen die het goed blijft doen op de IPO-markt bestaat uit de Amerikaanse blank-cheque bedrijven. Ze waren in januari goed voor 2,3 miljard dollar. In de VS, waar in totaal 2,9 miljard dollar werd opgehaald, zijn de blank cheque bedrijven zodoende goed voor ruim 80 procent van de markt. Lees -hier- meer over deze trend.

Bron: koersalarm.nl

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.