Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

TenCate verwerft meerderheidsbelang in Xennia

TenCate verwerft meerderheidsbelang in Xennia
29 jan 2008 om 08:39

Voor TenCate is de technologisch gedreven overname van groot belang om te beschikken over kennis omtrent het (digitaal) coaten van textiel op nanoschaal en deze gezamenlijk verder te ontwikkelen. Xennia is wereldmarktleider op dit vlak, op toepassingen buiten de textielsector.
Cambridge is het kenniscentrum voor inkjettechnologie. Xaar plc, tevens uit Cambridge, is de andere industriële aandeelhouder in Xennia. Xaar is een leidende specialist in inkjetprintkoppen. Xaar is ook een van de partners in het Digitex-project.
Het management van Xennia behoudt 16% van de aandelen.

 

Xennia

Xennia is opgericht in 1996. Het bedrijf is gevestigd in het Verenigd Koninkrijk en heeft een technologisch team in de Verenigde Staten. De onderneming is betrokken bij contractresearch projecten en ontwikkelt en fabriceert inkten en vloeistoffen (coatings) voor een breed scala van gespecialiseerde toepassingen. Inkjet wordt in toenemende gezien als meer dan een printtechniek. Het kan ook ingezet worden als accuraat precisie-instrument voor het aanbrengen van prints / coatings, inzetbaar bij een groot spectrum van materialen voor verschillende toepassingen.

 

Onder Xennia's afnemers zijn wereldwijd opererende blue chip-bedrijven, hardware leveranciers en high-tech innovatieve starters. In 2005 heeft Xennia het Xenjet® -merk gelanceerd voor haar hardware en inktproducten.
De gemiddelde omzetgroei van Xennia over de afgelopen drie jaar was 35%, met een niveau van ongeveer 7 miljoen Britse ponden in 2007.

 

Digitex-project

TTen Cate LogoenCate kondigde eerder al een revolutionaire ontwikkeling aan in het finishen van textiel, onder de projectnaam Digitex. Het doel van deze ontwikkeling is functionele textiele materialen te ontwikkelen ('smart textiles' en innovatief technisch textiel) met functionaliteiten en karakteristieken die niet mogelijk zouden zijn met gebruikmaking van traditionele technieken.
Deze productiemethode is voor een groot deel gebaseerd op inkjettechnologie voor het aanbrengen van coatings op substraten op nanoschaal. Voor deze nieuwe technologie moeten hardware, software en chemicaliën / coatings worden ontwikkeld. Deze technologische ontwikkeling zal grote milieukostenbesparingen opleveren, als gevolg van aangepaste machineconfiguratie.
Op dit moment heeft de ontwikkeling een punt bereikt dat met productie op labschaal bruikbare resultaten worden geboekt. Dit vormt de basis van de strategische overname van het meerderheidsbelang in Xennia. Het project bereikt nu een fase van ontwikkeling van commerciële toepassingen voor textielveredeling. Deze activiteiten zullen plaats vinden bij TenCate in Nederland.

 

 
Xennia is actief betrokken bij verschillende projecten in verschillende industrieën, zoals verpakkingen, productdecoratie en elektronica. TenCate zal haar activiteitenhorizon niet uitbreiden maar slechts haar positie in het Digitex-project zeker stellen. Dit project is van groot belang voor TenCate's activiteiten met betrekking tot het finishen van technisch textiel.

 

 
Overige informatie

Xennia zal haar strategische focus niet aanpassen na de acquisitie van het meerderheidsbelang door TenCate. Xennia wil een significante stap zetten in de opkomende industriële inkjetsector. Via TenCate wordt nu ook de sector van technisch textiel sector onderdeel van Xennia's activiteiten, welke door deze gezamenlijke technologische ontwikkeling een grote sprong voorwaarts kan maken.
Aangezien de projecten, waaronder Digitex, nog in de ontwikkelingsfase zijn, worden op dit moment geen verdere details gepubliceerd.
De activiteiten van Xennia hebben geen overlapping met de activiteiten van TenCate Enbi, producent van (technische) rollers voor hoofdzakelijk desktopprinters. TenCate Enbi is leverancier aan voornamelijk OEM's van technische rollers voor laser- en inkjetprinters.

 

Bron: koersalarm.nl 

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.