Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Amsterdam beurs beperkt verlies

Amsterdam beurs beperkt verlies
3 jan 2008 om 17:34

Op het Damrak prijkten vanochtend de rode cijfers op de borden. Tot de lunch zouden de verliezen verder oplopen waarna een licht herstel werd ingezet. Uit Amerika kwam veel macro-economisch nieuws, overwegend positief van aard. Inmiddels staat de AEX op 508,28 punten, een verlies van 0,29 procent. De AMX verliest forser, met 0,76 procent tot een niveau van 650,51 punten.

 

Macro-economisch nieuws

In Amerika kwam veel nieuws vrij, overwegend positief. Zo stegen de fabrieksorders over november aanzienlijk sterker dan verwacht (1,5% ipv 0,5%). Het aantal orders voor duurzame goederen daalde daarentegen wel iets, 0,1 procent. Positief nieuws was verder te melden over de Amerikaanse werkgelegenheid. Allereerst werden er meer banen gecreeerd dan verwacht (40.000 ipv 33.000). Daarnaast daalden het aantal WW-aanvragen ook in de voorlaatste week van 2007. Tot slot kwam de geplande hoeveelheid ontslagen fors lager uit, namelijk 44.400 in december ten opzichte van 73.000 in november. In Europa maakte Duitsland, de grootste economie uit de eurozone, ook positief nieuws bekend inzake de nationale werkgelegenheid. Het aantal werkelozen nam af met maar liefst 8,4 procent.

 

In het nieuws

Sligro meldde vanochtend voorbeurs een fors hogere omzet over 2007. De groothandel boekte een vooruitgang van bijna 25 procent. Philips maakte bekend dat het de aanmeldingstermijn voor het bod op Genlyte heeft verlengd. Tot slot maakte de AFM openbaar dat Frits Goldschmeding, oprichter van Randstad, zijn belang in de uitzender fors heeft uitgebreid. De voorgenomen overname van concurrent Vedior mag schijnbaar zijn goedkeuring welgevallen. Tot slot herstelde de biotech-sector zich goed. Galapagos meldde een nieuwe samenwerking en Crucell heeft een exclusieve afspraak gemaakt met een Zwitserse partij. Het biotechbedrijf krijgt geld voor onderzoek naar een middel tegen hondsdolheid.

 

Stijgers en dalers

De grootste stijger vandaag is Crucell. De mijlpaalbetalingen die het biotech-bedrijf ontvangt en in de toekomst mogelijk ook zal ontvangen, stemt de beleggers tevreden. De koers stijgt bijna 13 procent. Nutreco boekt een winst van bijna 3 procent en SBM Offshore ruim 2,5 procent.

 

De rake klappen vielen vandaag bij TomTom. De producent van navigatie-apparatuur moets na en winstwaarschuwing van een electronicaconcern uit Engeland genoegen nemen met een koersverlies van ruim 7 procent. ASMI verliest meer dan 5 procent. Corporate Express, Boskalis en Aalberts Industries verliezen allen meer dan 4 procent.

 

Europa en Amerika

In Europa verliest de Duitse Dax ongeveer een half procent, waar de Franse Cac een miniem verlies van 0,05 procent lijdt. In Amerika staan alle lichten inmiddels op groen. De Dow noteert 13.097 punten, een winst van 0,42 procent. De S&P500 wint 0,35 procent en de Nasdaq is net op een plusje van 0,03 procent uitgekomen.

 

Bron: koersalarm.nl 

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.