Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Damrak opent in mineur

Damrak opent in mineur
31 jan 2008 om 08:55

Opnieuw hebben beleggers een sombere dag in het vooruitzicht. Op het Damrak zal met afgunst worden gekeken naar Azie, waar de indices redelijk overeind bleven. In Europa, dat meer afhankelijk is van Amerikaanse sturing, zal het effect van de nieuwe onrust op de kredietmarkt de indices een tik geven. De AEX opent, mits Shell de graadmeter geen boost geeft, circa een half procent lager.

Gedurende de dag zal de aandacht van de Europese belegger uitgaan naar Wall Street, waar men gaat reageren op een hele rits Amerikaanse macrocijfers. Onder meer de gezinsinkomens en -bestedingen van december, alsmede de index van de loonkosten over het vierde kwartaal van 2007 zullen worden gepubliceerd.

In het nieuws

Met een weging van 18 procent is Shell met afstand het grootste fonds van de AEX. Het oliebedrijf kwam voorbeurs met sterke kwartaalcijfers. Het totaalresultaat ligt 11 procent hoger, wat een recordwinst impliceert. Met dank aan de hoge olieprijs maakte Shell een nettowinst van 27,6 miljard dollar. Het dividend per aandeel ligt op 0,40 dollar per aandeel.

Euronext kondigde nabeurs de nieuwe indeling van de indices op het Damrak aan. Corio en Tele Atlas promoveren naar de AEX. Arcelor Mittal kocht 3 Russische kolenmijnen en Akzo boekte een omzetstijging van 2 procent, tot 10,2 miljard, in 2007. Dit getal is exclusief de overname van ICI.

Gamma Holding presenteerde zijn strategisch update voor 2008-2010. De producent van zeildoek en transportbanden wil een autonome omzet realiseren van 3 tot 5 procent. Unit 4 Agresso nam CODA over voor 213 miljoen euro. Aegon maakte bekend dat het een financieringstransactie van anderhalf miljard dollar heeft gesloten.

Amerika en Azie

Een nieuwe renteverlaging van de FED, ditmaal met een half procent, kon Amerikaanse investeerders niet tot een gunstig resultaat verleiden. De tijdelijke rally werd al snel weer omgebogen tot een verlies, dankzij een onophoudelijke geruchtenstroom over problemen bij Amerikaanse obligatieverzekeraars, die binnenkort worden afgewaardeerd door kredietbeoordelaars.

De Dow Jones sloot 0,30 procent lager op 12.442,83 punten. Tech-beurs Nasdaq verloor 0,38 procent. De breed samengestelde S&P 500 moest 0,48 procent prijsgeven. In Azie was het sentiment opvallend positief. De Nikkei-index won 1,85 procent. De Hang Seng verloor 0,74 procent.

Bron: koersalarm.nl

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.