Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

ABP en ING Real Estate sluiten akkoord

ABP en ING Real Estate sluiten akkoord
7 jan 2008 om 13:51

Het pensioenfonds ABP en ING Real Estate hebben overeenstemming bereikt over een transactie met betrekking tot KFN, een Nederlands niet-beursgenoteerd vastgoedfonds dat volledig eigendom is van ABP. De ongeveer euro 1,6 mrd grote beleggingsportefeuille van KFN omvat circa 600.000 m2 hoogwaardige kantoorruimte gespreid over Nederland. De 80 kantoorgebouwen zijn op dit moment voor 94 procent verhuurd. Tot de portefeuille behoren prestigieuze objecten zoals het WTC Amsterdam (50 procent aandeel), WTC Schiphol (43 procent), het Jaarbeursplein Utrecht en de Weena Toren in Rotterdam.

Volgens de overeenkomst zal de KFN-portefeuille worden ondergebracht in twee kantorenfondsen die zijn geinitieerd en worden beheerd door ING Real Estate. De medewerkers van KFN gaan over naar ING Real Estate. ABP houdt een belang in de portefeuille door euro 365 miljoen in de twee kantorenfondsen van ING Real Estate te beleggen.

De overdracht van KFN is een belangrijke stap voor ABP in de zin dat de transactie de voltooiing is van de strategie om Nederlandse indirecte vastgoedbeleggingen in volledige eigendom af te bouwen tot een minderheidsbelang. De transactie biedt ABP bovendien de ruimte om haar vastgoedexposure meer te spreiden over de wereldwijde vastgoedmarkten. Aan het besluit van ABP om een transactie met ING na te streven ging een biedingsprocedure vooraf waaraan 14 partijen deelnamen. Terwijl ABP euro 365 miljoen inbrengt, fourneert ING Real Estate ter overbrugging euro 140 miljoen eigen vermogen.

Het ING Real Estate Dutch Office Fund (DOF) verkrijgt 228.226 m2 kantoorruimte. ABP krijgt een aandelenbelang in DOF van euro 300 mln. DOF, dat bestaat sinds 1998, is een niet-beursgenoteerd semi-open ended beleggingsfonds. DOF is op dit moment eigenaar van circa 652.220 m2 kantoren in Nederland. Na de voltooiing van de overname zal de DOF portefeuille bestaan uit 880.446 m2 aan hoogwaardige kantoorruimte. De huidige beleggers in het fonds hebben unaniem met de transactie ingestemd. Zij krijgen de mogelijkheid hun investering in het fonds te vergroten.

Het overige deel van de portefeuille, groot 367.861 m2, zal worden ondergebracht in Real Estate Office Fund Netherlands ('REOFN'), een rechtspersoon die is opgezet om de kantoren te beheren, aan te passen en uiteindelijk te verkopen op middellange termijn. ABP en ING Real Estate zullen ieder voor euro 65 miljoen deelnemen in REOFN. ING Real Estate heeft inmiddels al drie andere beleggers bereid gevonden om ook deel te nemen. Voltooiing van de transactie is nog wel onder voorwaarde van de gebruikelijke goedkeuringen van toezichthouders.

Bron: koersalarm.nl

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.