Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

De beleggingstips voor 2008

De beleggingstips voor 2008
8 jan 2008 om 16:47

Maandagavond zond Nederland 2 het VPRO-programma Tegenlicht uit, waarin een vooruitblik werd gedaan op de beurs in 2008 en de jaren daarna. De centrale vraag: wat worden de eerstkomende jaren de brandende kwesties, ontwikkelingen en onzekerheden? Koersalarm.nl zette de meningen van twee experts, Jim Rogers en Peter Schwartz, over de ontwikkelingen in de (beurs)wereld op een rij.
 

Jim Rogers
 
Jim RogersJim Rogers is een grootinvesteerder en durfkapitalist. Samen met miljardair George Soros richtte hij in 1969 het Quantum Fund op. Door de jaren heen rendeerde hij meer dan 4000 procent terwijl de beurs in deze periode gemiddeld 50 procent steeg. Hij ging dan ook op 37 jarige leeftijd met pensioen en zette zijn leven voort met schrijven van boeken.

Tijdens het interview gaf hij aan dat de 21e eeuw voor China is, wat de 20e voor de Verenigde Staten was. Rogers verwacht dat de koers van de dollar zal blijven dalen en meent dat Amerika in de grootste recessie zal belanden sinds Tweede Wereldoorlog. Mensen zullen hun huizen kwijt raken, enkele grote bouwers zullen failliet gaan en vervolgens zullen hypotheekverschaffers ook failliet gaan. ‘De nieuwe luchtbubbel zit in Amerika’, aldus Rogers.

Een van de beleggingstips die de durfkapitalist geeft is te investeren in putopties op de financiële beurzen in Londen en New York. Hij raadt aan beleggingen in de dollar te verkopen. Ook zegt hij dat windenergie een echte concurrent van de traditionele energieopwekkers wordt nu, de olieprijzen zo hoog staan. Het laatste advies van Rogers: ‘leer je kinderen Chinees en een zinnig beroep zoals boer of mijnwerker, om op deze manier een toekomst voor ze te creëren’.
 
 
Peter Schwartz

Peter SchwartzPeter Schwartz was begin jaren ’80 werkzaam als hoofd strategische planning bij Shell. Na zijn ontslag in 1987 richtte hij het Global Business Network op, dat advies geeft aan bedrijven en NGO’s bij het plannen van strategieën voor schillende toekomstscenario’s. Schwartz schreef tevens een aantal boeken waarin hij de evolutie van de wereld onder de loep neemt en de toekomst van China behandeld.

In zijn interview geeft hij aan dat er aanzienlijke klimaatveranderingen op komst zijn waardoor onder meer energie en water nog belangrijker worden. Ook zal de migratie vanuit bijvoorbeeld Afrika een grote rol gaan spelen. Jaarlijks zullen er miljoenen mensen naar de EU komen waardoor het Schengenverdrag zal worden opgeheven en we over 30 jaar 'terug bij af' zijn.

 

Bron: Tegenlicht, 'Agenda 2008'. Uitgezonden op 7 januari 2008, om 21:00 uur, op Nederland 2.
(http://www.vpro.nl/programma/tegenlicht/)

Bron: koersalarm.nl

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.