Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Overheid schuldig aan hoge olieprijs

Overheid schuldig aan hoge olieprijs
8 jan 2008 om 09:41

Jeroen van der Veer, CEO van Shell, zei onlangs dat nationale regeringen zich schuldig maken aan vertragingstactieken bij de onderhandeling over nieuw te ontwikkelen olie- en gasprojecten.

Jeroen van der Veer, CEO van Shell (bron: Elsevier.nl)Volgens van der Veer spelen overheden hoog spel, door een groter deel van de opbrengsten op te eisen. “Ze onderhandelen langer dan vroeger over hun aandeel in de opbrengsten, op de lange termijn heeft dat invloed op de snelheid waarmee we nieuwe projecten kunnen starten”. De toenemende schaarste en de daaruit voorvloeiende hoge olieprijs hebben overheden aan zichzelf te wijten.

De observatie van de CEO komt voort uit de nieuwe politiek van veel staten, die de schaarse olievoorraden in hun land ten volste willen benutten. Alhoewel van der Veer geen namen noemt, is er weinig fantasie voor nodig om landen als Kazachstan (olieveld bij de Kaspische Zee) en Rusland (Sacharin-2 project) aan te wijzen.

In beide projecten is Shell door nationale regeringen gedwongen om samen te werken met internationale partners, danwel nationale oliebedrijven. De technologische superioriteit van Shell zal volgens van der Veer altijd garant staan voor dergelijke samenwerkingen. 'Easy Oil' kan wél door lokale maatschappijen worden gewonnen.

Bronnen: Financial Times, Emissies.com.

Bron: koersalarm.nl

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.