Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Huizenprijzen dalen met 5 procent

Huizenprijzen dalen met 5 procent
2 dec 2008 om 08:46

Indien de overheid niet de juiste maatregelen neemt dan verwacht  Ger Hukker, voorzitter van de NVM, dat de prijsdaling van 5 procent nog sterker kan uitpakken. Overigens meent Hukker dat er sprake is van een ‘gezonde correctie’ en niet van een ‘absolute crisis’.

huizenprijzen onder druk

Diverse initiatieven zijn inmiddels gelanceerd om een al te erge prijsdaling op de huizenmarkt te voorkomen: halvering van de overdrachtsbelasting, een verlaging van de BTW op bouwproducten en een verhoging van de overdrachtsbelasting van garantieregelingen zoals de Nationale Hypotheek Garantie. 

Hoewel in Amerika, Engeland en Spanje de vastgoedmarkt al volledig aan het instorten is, denken de meeste experts dat Nederland veilig is. Reden is met name de overheidsbemoeienis die ertoe heeft geleid dat er structureel te weinig huizen worden gebouwd. Waar de vraag naar koopwoningen de afgelopen jaren steeg, liep het aanbod alleen maar terug (werden er in 1997 nog 92.000 huizen gebouwd, in 2007 waren dit er nog maar 78.000).

Toch zijn er inmiddels ook experts die beginnen te twijfelen of het beperkte aanbod wel voldoende zekerheid biedt tegen een prijsdaling. Aanvankelijk kende Nederland nog een vraagimpuls doordat vrouwen meer gingen werken en als gevolg hiervan meer gezinnen in staat bleken een woning te kopen in plaats van te huren. Maar dit effect lijkt aan zijn einde te komen, Nederland kent inmiddels relatief veel werkende vrouwen.

Daarnaast mogen huurprijzen nog maar beperkt jaarlijks stijgen. Huren is hiermee weer iets aantrekkelijk geworden. Als de vraag inderdaad terugloopt dan wordt zo de ruimte die altijd bestond tusen vraag en aanbod gedicht. Hiermee wordt een daling van de huizenprijzen inderdaad een reele optie. 

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.