Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Amsterdamse hoofdindex wint ruim 3 procent

Amsterdamse hoofdindex wint ruim 3 procent
12 jan 2009 om 08:54

De AEX ging deze week op dezelfde voet verder als in 2008. De graadmeter noteerde na de stijging van 5 procent op vrijdag, de eerste beursdag van 2009, 258 punten. Afgelopen vrijdag sloot de Amsterdamse hoofdindex op 266,18 punten, een weekwinst van ruim 3 procent.

In het nieuws

Air France-KLM wil een kwart van de Italiaanse luchtvaartmaatschappij Alitalia in bezit krijgen. Hiervoor verhoogde het haar bod naar 300 miljoen euro nadat bekend werd dat concurrent Lufthansa die eveneens in Alitalia geïnteresseerd zou zijn. Lufthansa haakte echter af, waardoor vandaag slechts de toestemming van premier Berlusconi nodig is om de deal te bekrachtigen, want volgens een anonieme bron zou de directie van Air France-KLM al akkoord zijn.

Heijmans en Crucell blonken donderdag uit met een winst van 44 respectievelijk 41 procent. Heijmans was waarschijnlijk zo geliefd vanwege de verkoop van grond in Amsterdam ter waarde van maximaal 40 miljoen euro. Ook gingen er geruchten dat Heijmans mogelijk wordt overgenomen. Crucell stond in de schijnwerpers omdat het bedrijf in gesprek is met Wyeth, dat het Amsterdamse fonds mogelijk wil overnemen. Inmiddels heeft volgens de Franse krant Les Echos Sanofi-Aventis zich gemeld en zal het zich gaan mengen in de overnamegesprekken van Wyeth en Crucell.

ASM International kondigde vandaag aan dat de economische crisis het bedrijf noopt tot een reorganisatie. De Europese tak van de onderneming moet bezuinigen, wat onder meer lijdt tot de verhuizing van de productie van Almere naar Singapore. Circa 200 banen gaan hierdoor verloren. CEO Chuck del Prado twijfelt echter niet aan het voortbestaan van zijn onderneming.

Het gasconflict

Een oplossing voor het gasconflict tussen Rusland en Oekraïne leek, wat betreft de levering aan Europa, nabij. Rusland en EU-voorzitter Tsjechië hadden afgesproken dat de EU waarnemers zou sturen die op de gastoevoer naar Europa zouden toezien. Zodra de waarnemers op hun plek stonden, zou de gaslevering weer worden hervat. Gisteren bleek de hervatting echter al weer van de baan. Oekraïne heeft volgens de Russen handgeschreven notities aan de overeenkomst toegevoegd, die onacceptabel zijn. Als de gaskraan weer open gaat, duurt het nog 36 uur voordat het gas Europese consumenten begint te bereiken als gevolg van het geleidelijk moeten op bouwen van de druk in de leidingen.

Werkloosheid Amerika op diepste punt sinds Tweede Wereldoorlog

Barack Obama wil vanaf zijn installatie tot nieuwe president van Amerika op 20 januari de crisis te lijf gaan met een economisch herstelplan. Obama stuurt aan op een snelle belastingmaatregel, die de economische crisis moet bezweren. Het tweejarige plan van Obama, dat 775 miljard dollar gaat kosten en in overleg met leden van het Amerikaanse Congres is samengesteld, behelst een belastingkorting voor de middenklasse en forse investeringen in de infrastructuur. Het begrotingstekort in 2009 zal daartoe oplopen naar 1200 miljard dollar, 8,3 procent van het BBP.

Protesten tegen het voornemen van Obama verstomden als gevolg van de problemen op de arbeidsmarkt. In Amerika zijn in december 524.000 banen verloren gegaan. Dit is vrijwel gelijk aan de verwachting van 525.000 banen. Hiermee is het werkloosheidspercentage uitgekomen op 7,2 procent. Al met al viel het cijfer beleggers mee. In de maand november zijn de groothandelsvoorraden in Amerika gedaald met 0,6 procent tot 435,01 miljard. Economen hadden een afname van 0,8 procent berekend. Het cijfer over oktober werd herzien van 1,1 procent van 1,2 procent.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.