Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Amsterdamse beurs kent slecht begin van de week

Amsterdamse beurs kent slecht begin van de week
12 jan 2009 om 17:35

De beurs van Amsterdam staat na de eerste handelsdag van de week op verlies. De AEX sloot uiteindelijk op 261,8 punten, een verlies van maar liefst 1,65 procent. De AMX-index deed het nog een stapje slechter en verloor 2,5 procent van zijn waarde door te sluiten op 338,31 punten.

Met de rapportage van Oce vanmorgen is de cijferperiode weer aangebroken. Morgen staat Arseus en Super de Boer op de agenda. In Amerika zullen de ogen van beleggers gericht zijn op Ford.

In het nieuws

De snel verslechterende economie beïnvloedt het resultaat Oce over vierde kwartaal, zo bleek vandaag uit de kwartaalrapportage. De omzet nam af met 5,5 procent en het genormaliseerde bedrijfsresultaat daalde van 50,1 miljoen euro naar 27,8 miljoen euro. Gezien de economische neergang zullen de marktomstandigheden in 2009 uitzonderlijk moeilijk blijven, zo voorspelde Rokus van Iperen, bestuursvoorzitter van de printerfabrikant.

Naast Oce kwamen ook AMG en RoodTesthouse met rapportages. Timminco, dat voor iets meer dan 50 procent eigendom is van Advanced Metallurgical Group (AMG)  heeft in het vierde kwartaal 62 procent meer siliciummetaal voor zonnepanelen geproduceerd dan in het derde kwartaal. Rood zag de omzet met 37 procent toenemen. De toename is vooral een gevolg van de overname van Microtec.

Het bestuur van Alitalia is akkoord gegaan met een deelname van de Frans-Nederlandse luchtvaartmaatschappij Air France-KLM. De vliegtuigmaatschappij neemt een kwart van de aandelen over en zou hier naar verluidt 300 miljoen euro voor betalen.

Fortis organiseert Buitengewone Algemene Vergaderingen van Aandeelhouders op 11 februari in Brussel en 13 februari in Utrecht. OP de BAVA kunnen de aandeelhouders ondermeer stemmen over de benoeming van nieuwe bestuurders.

Oce afgestraft voor slechte resultatenStijger en dalers

Vanwege de tegenvallende resultaten hadden beleggers vandaag geen zin in Oce. De printerfabrikant, die vrijdag als gevolg van een positieve preview nog won, verloor vandaag 9,7 porcent van zijn beurswaarde. Heijmans, vorige week ook nog goed voor een fraaie winst, moest ook prijsgeven, maar liefst 9,4 procent. Bouwcollega BAM ging met 7,4 procent het schip in en Draka en Arcadis zaten op een verlies van meer dan 6 procent.

Fortis was vandaag spekkoper, nadat bekend werd wanneer de aandeelhouders zich op een BAVA kunnen uitspreken over een nieuw bestuur. De pennystock won maar liefst 13,8 procent. SBM Offshore won 3,4 procent en Binck ging er 2,5 procent op vooruit. Heineken en Ahold stegen respectievelijk met 1,4 en 1,1 procent in waarde.

Macronieuws

Volgens IMF-topman Strauss-Kahn doet Europa te weinig om de economische malaise een halt toe te roepen. De topman zegt dit in een interview met persbureau  Bloomberg. In vergelijking tot Amerika loopt West-Europa achter op het doorvoeren van belastingverlagingen en het stimuleren van de economie.

In de lidstaten van de OESO bedroeg de werkloosheid over november 6,5 procent. Dat is een stijging van 0,1 procent ten opzichte van oktober. Op jaarbasis bedroeg de stijging 0,8 procent. In Nederland is de werkloosheid gelijk gebleven op 2,7 procent. Samen met Noorwegen betekent dit de laagste werkloosheid van de dertig aangesloten OESO-landen.

Amerika

Even voor half zes noteert de toonaangevende Dow Jones-index op 8.523 punten, een verlies van net geen 0,9 procent. De S&P en de Nasdaq doen het met een verlies van tegen de 1,5 procent aanzienlijk slechter.

Zakenbank Morgan Stanley zou graag samengaan met Smith Barney, dat onderdeel uitmaakt van Citigroup, aldus The Wallstreet Journal. Morgan Stanley zou bereid zijn om Citigroup 2,5 miljard dollar te betalen voor een belang van 51 procent in Smith Barney. Wanneer beide zakenbanken daadwerkelijk worden samengevoegd dan zou het hiermee groter worden dan Merril Lynch, tot op heden de grootste zakenbank ter wereld. Citigroup bevestigde overigens het aanstaande vertrek van Robert Rubin. Vorig jaar was Rubin tijdelijk waarnemend directievoorzitter, nadat Chuck Prince aan de kant werd geschoven wegens de zware verliezen die Citigroup leed. Ook de positie van Citigroup-voorzitter Win Bischoff zou inmiddels in het gedrang komen.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.