Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Amsterdamse beurs lager van start

Amsterdamse beurs lager van start
13 jan 2009 om 08:16

De Amsterdamse beurs zal vanochtend de neerwaartse trend van gisteren voortzetten. De angst voor tegenvallende cijfers en het verlies op de beurs van New York gisteren zijn hiervan de oorzaken.

In het nieuws

Vanochtend voorbeurs kwam Arseus met zijn kwartaalrapportage. In 2008 is de geconsolideerde omzet van Arseus met 16,5 procent gestegen naar 354,5 miljoen euro. Dankzij de vele nieuwe projecten verwacht Arseus toch omzetgroei voor 2009, ondanks de economische malaise.

Air France-KLM is er uiteindelijk in geslaagd om voor een bedrag van 320 miljoen euro een belang in Alitalia te kunnen nemen. De verwachting is dat de komende jaren een synergievoordeel van 720 miljoen euro zal worden gerealiseerd.

Ook Fortis stond voorbeurs weer in de schijnwerpers. Op de aanstaande aandeelhoudersvergadering van Fortis in Utrecht mogen aandeelhouders niet stemmen over de verkoop van onderdelen aan de overheden van de Benelux en de Franse bank BNP Paribas. In Brussel mag dit wel.

Reden voor de afwijking is dat de Nederlandse Ondernemingskamer van oordeel was dat de verkoop aan de Nederlandse overheid niet aan aandeelhouders hoefde te worden voorgelegd, terwijl het Belgische gerechtshof wel van mening was dat dit had moeten gebeuren. BNP Paribas liet weten dat heet mogelijk alleen interesse heeft in een deel van de Belgische verzekeringsactiviteiten van Fortis.

Fugro heeft een overeenkomst getekend voor de overname van de LoadTest groep. De overnamesom bedraagt circa 13,5 miljoen euro. LoadTest is internationaal marktleider op het gebied van het statisch testen van funderingspalen.

Tot slot de overname van Essent. Het Duitse RWE is bereid 9,3 miljard euro te betalen voor het nuts-bedrijf. Het betreft dan de productie- en leveringstak van Essent, inclusief het belang in de kerncentrale Borssele. Met de overname komt RWE in de Europese top vier van energiebedrijven. Oveigens zou Essent niet mogen worden verkocht aan een bedrijf dat niet zelf zijn netwerk heeft afgesplitst.

Amerika

De Dow Jones-index sloot gisteren met een verlies van 1,5 procent op 8.474 punten. De S&P500 en de Nasdaq noteerden beide een verlies van meer dan 2 procent. In Amerika waren het vooral de financials die het lastig hadden. Citigroup, in gesprek met Morgan Stanley over de vorming van de grootste zakenbanken van de wereld, verloor maar liefst 17 procent van zijn waarde. Ook JP Morgan en AIG hadden het zwaar.

Uitspraken van de minister van Financiën, Henry Paulson tegenover televisiezender CNBC waren ook niet in het voordeel van het sentiment. De minister sprak van een moeilijke periode waarbij hij niet kon aangeven of het dieptepunt al was bereikt.

Azie

De toonaangevende Nikkei-index is dinsdag met een stevig verlies gesloten. De index verloor bijna 5 procent van zijn waarde. Met name Sony en Toshiba hadden het lastig, nadat ze bekend maakten fors geraakt te zijn door de economische teruggang. Andere Aziatische beurzen deden het iets beter dan de Nikkei. De Hang Seng noteerde in de middaghandel ongeveer gelijk aan de slotkoers van gisteren.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.