Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Amsterdamse beurs licht hoger van start

Amsterdamse beurs licht hoger van start
14 jan 2009 om 08:16

Ondanks de mogelijk tegenvallende cijfers die vandaag bekend worden gemaakt, zal de beurs van Amsterdam vanochtend wel hoger van start gaan. Later op de dag volgen enkele macrocijfers uit Amerika.

In het nieuws

Shell wil in samenwerking met het Japanse Inpex Corp een zogenoemde LNG-terminal bouwen in Indonesie. De opbrengsten van de terminal zouden daarna exclusief aan Japan worden geleverd. Het gas dat aangevoerd wordt is afkomstig van het Abadi offshoreveld waarin Inpex een belang van 100 procent heeft.

ING heeft aangekondigd in de VS 750 banen te schrappen als reactie op de gevolgen van de kredietcrisis. Ook worden 170 openstaande vacatures niet opgevuld. ING zal de banen schrappen bij zowel haar bank- als verzekeringsactiviteiten. Op dit moment is de bank in Amerika goed voor 11.000 banen. In het derde kwartaal van 2008 leed ING een verlies van 478 miljoen euro. In oktober kreeg de bank een kapitaalinjectie van 10 miljard euro van de Nederlandse Staat.

Air France-KLM kijkt of er mogelijkheden zijn om een belang te nemen in het Scandinavische SAS, aldus de Franse zakenkrant La Tribune. De grootaandeelhouders van de luchtvaartmaatschappij, de overheden van Denemarken. Noorwegen en Zweden, overwegen om hun belang te verkopen. Na de deelname in Alitalia zou dit al de tweede grote samenwerking voor Air France-KLM in 2009 zijn.

Galapagos kondigt aan dat zij diverse mijlpalen heeft bereikt in de overeenkomst met Janssen Pharmaceutica. Het bereiken van deze mijlpalen levert Galapagos een cash betaling op van 3,75 miljoen euro. 

Umicore laat voorwaarden aanvaarding bod Allgemeine vallen. De onderneming biedt 40 euro per aandeel en in overeenstemming met het prospectus wordt de biedperiode met twee weken verlengd. Het bod zal nu aflopen op 4 februari 2009.

Amerika

De Dow Jones-index sloot met een verlies van 0,3 procent op 8449 punten. De S&P 500 won 0,2 procent maar de winnaar van New York was de Nasdaq met een winst van 0,5 procent.

Later op de dag worden een aantal belangrijke Amerikaanse macrocijfers bekend gemaakt, waaronder de detailhandelsverkopen over december. Analisten rekenen op een daling van 1,3 procent.

Azie

In Azie staan de belangrijkste indices op groen. De Nikkei-index wint 0,3 procent en de Hang Seng ruim een procent.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.