Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Beurs van New York opent vandaag lager

Beurs van New York opent vandaag lager
14 jan 2009 om 14:15

De beurs van New York zal vanmiddag lager openen, zo blijkt uit de futures. Voor de Dow en de S&P ligt een verlies van 0,8 procent in het verschiet. De Nasdaq weet het verlies te beperken tot ongeveer de helft, 0,4 procent.
 
In het nieuws

Oracle schrapt 500 banen in de VS. Dit is veel minder dan de verwachte 8.500 banen die volgens geruchten geschrapt zouden worden. De reorganisatie zal plaatsvinden bij de verkoop- en adviesorganisatie van Oracle. In het vierde kwartaal van 2009 daalde de winst van Oracle voor het eerst in drie jaar. De winst van 1,3 miljard dollar was 1 procent lager dan het vierde kwartaal van 2007. 

Ook ING heeft aangekondigd banen te gaan schrappen in de VS. In reactie op de gevolgen van de kredietcrisis zullen 750 banen verdwijnen. Ook worden 170 openstaande vacatures niet opgevuld. In het derde kwartaal van 2008 leed ING een verlies van 478 miljoen euro.

Ford en Navistar hebben een schikking getroffen. De twee bedrijven zullen hun overeenkomst voor de levering van dieselmotoren beëindigen. In januari 2007 klaagde Ford Navistar aan voor het niet betalen van zijn deel van de overeenkomst, waarna Navistar Ford aanklaagde voor contractbreuk. De twee bedrijven zullen wel op andere gebieden blijven samenwerken. 

Yahoo heeft Carol Bartz benoemd als opvolger van CEO Jerry Yang. Yang kondigde in november zijn vertrek aan nadat hij kritiek had gekregen van aandeelhouders voor het afwijzen van een overnamebod door Microsoft van 47 miljard dollar. De 60-jarige Bartz gaf vanaf 1992 leiding aan software-ontwikkelaar Autodesk. Bartz moet zorgen dat het marktaandeel van Yahoo niet verder daalt ten opzichte van concurrent Google. Sue Decker, de nummer twee bij Yahoo, had zich ook kandidaat gesteld voor de functie van CEO. Nu zij het niet is geworden heeft ze ontslag genomen.  

Citigroup en Morgan Stanley gaan hun beursactiviteiten samenvoegen in een joint venture met de naam Stanley Smint Barney. Hiermee wordt het bedrijf groter dan Merill Lynch, tot nu toe de grootste zakenbank ter wereld. Citigroup krijgt 2,7 miljard dollar voor het onderdeel Smith Barney voor een belang van 51 procent. De overige 49 procent blijft van Citigroup, dat ook in de komende jaren nog een groot belang blijft houden. Verder werd vandaag bekend dat Citigroup zich waarschijnlijk gaat opsplitsen in een mondiale bank voor particulieren en bedrijven en een zakenbank met consumentenkredietactiviteiten. 

Tiffany & Co tot slot heeft de omzet gedurende de feestdagen met 21 procent zien dalen. Waar in 2007 door de onderneming nog voor 867 miljoen dollar aan luxegoederen werd verkocht, was dat in 2008 nog maar 687,4 miljoen. Rekening houdend met constante wisselkoersen daalde de omzet met 20 procent.

Macronieuws

De hypotheekaanvragen in de VS zijn de afgelopen week toegenomen met bijna 16 procent ten opzichte van de week daarvoor. Het groeicijfer wordt echter niet gesteund door nieuwe hypotheekaanvragen (-15,8 procent), maar door een stijging onder de herfinancieringen. Deze stegen met 25,6 procent.

Ben Bernanke, president van de Fed, meldde tijdens zijn bezoek aan de London School of Economics dat de Fed agressief de economische groei in de VS blijft stimuleren. Volgens hem heeft de Fed nog voldoende mogelijkheden voor maatregelen, nu het de rente heeft verlaagd naar bijna 0 procent.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.