Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Sombere dag voor Amsterdamse beurs

Sombere dag voor Amsterdamse beurs
14 jan 2009 om 17:35

De Amsterdamse beurs kende een negatief verloop. Vanaf de opening schoten de AEX en de AMX in de min en zouden hier ook niet meer uitkomen. De AEX sloot uiteindelijk op 247,32 punten, een verlies van maar liefst 5,2 procent. De AMX verloor 3,8 procent van zijn waarde en sloot op 317,76 punten.

In het nieuws

ING heeft aangekondigd in de VS 750 banen te schrappen als reactie op de gevolgen van de kredietcrisis. Ook worden 170 openstaande vacatures niet opgevuld. ING zal de banen schrappen bij zowel haar bank- als verzekeringsactiviteiten. Op dit moment is de bank in Amerika goed voor 11.000 banen.

Philips en Hansen Medical zullen gezamenlijk verder gaan met het bieden van een oplossing voor de behandeling van een onregelmatige hartslag, zo werd vanmiddag bekend gemaakt. Het betreft het samenvoegen van een rontgen toepassing en het robot-katheter. Vanochtend liet het Eindhovense bedrijf al weten dat het een belang van 10 procent heeft genomen in Tendris Holding. Tendris is een Nederlandse incubator op het gebied van duurzame technologie en diensten. 

Ook vandaag weer nieuws over Fortis. Volgens de Franse krant Les Echos is BNP Paribas bereid concessies te doen aan de minderheidsaandeelhouders van Fortis, die zo’n 10 procent van het uitstaande aandelenkapitaal vertegenwoordigen. Daarnaast zal Fortis per direct alle activiteiten van Fortis Finanz in Duitsland stopzetten. Oorzaak is de economische malaise in het land in combinatie met een investeringsbehoefte van Finanz.

Vanochtend werd gemeld dat Shell en Inpex samen zullen werken in het ontwikkelen en exploiteren van een zogenoemde LNG-terminal. Inpex liet weten dat er vanwege de omvang van het project diverse partijen interesse hebben in een samenwerking. Vooralsnog is de Japanse onderneming echter nog niet op zoek naar partners.

Stijgers en dalers

Aegon hield het vandaag niet droogSlechts twee fondsen wisten het groen vandaag te vinden. Draka won 1,06 procent en Smit International 0,52 procent. Bij de dalers gaat Aegon aan kop met een waardedaling van maar liefst 12 procent. Ordina ging met 10,5 procent het schip in en ING met 9,34 procent. Philips en VastNed Retail sluiten de rij met een verlies van respectievelijk 8,81 en 8,36 procent.

Macro-economie

De industriële productie in de EU is in de maand november 1,6 procent gedaald ten opzichte van de maand oktober, zo blijkt uit cijfers van Eurostat, het Europese bureau voor de statistiek. In vergelijking met een jaar eerder daalde de industriële productie in de EU met 7,7 procent.

De economische groei in de eurozone zal in de tweede helft van 2008 en de eerste helft van 2009 krimpen, zo blijkt uit het jaarlijkse onderzoek van de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO).

Amerika

Rond de klok van half zes noteert de Dow Jones op 8.186 punten, een verlies van iets meer dan 3 procent. De S&P en de Nasdaq noteren nog enkele tienden van een procent dieper in het rood.

Vanmiddag diverse berichten over de Amerikaanse macro-economie:

Bedrijfsvoorraden Amerika lager dan verwacht.
Olievoorraden Amerika minder gestegen dan voorspeld.
Importprijzen minder negatief dan verwacht.
– Omzetcijfers voeding- en detailhandel steviger gedaald dan voorspeld.
Hypotheekaanvragen Amerika fors omhoog.

 

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.