Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

AEX en AMX weer op verlies

AEX en AMX weer op verlies
15 jan 2009 om 17:35

ASML op winst ondanks rode cijfers

De Amsterdamse beurs verloor vandaag opnieuw. De AEX sloot op 243,6 punten, een verlies van 1,5 procent. De AMX moest nog meer prijsgeven, de midkap daalde met 2,1 procent naar 311,18 punten.

Bedrijfsnieuws

ASML was vandaag volop in het nieuws. De onderneming uit Veldhoven kwam vanochtend voorbeurs met cijfers. Zoals werd verwacht raakt de economische teruggang de fabrikant fors. In het vierde kwartaal werd een verlies geleden van 88 miljoen euro. Over het gehele jaar liep de omzet, ten opzichte van 2007, met maar liefst 22 procent terug tot 2,9 miljard euro.

In de loop van de dag lieten zowel de CEO als de CFO van zich horen. CFO Peter Wennink laat weten vertrouwen te hebben in de continuiteit van ASML. Wennink zegt dat het eerste kwartaal van 2009 een verlieslatend kwartaal zal zijn, maar dat de cashflow positief zal uitkomen. CEO Eric Meurice liet in een interview weten dat hij, als gevolg van de resultaten, genoegen moet nemen met een salarisbeperking. Ondanks de slechte cijfers en mogelijk dankzij het adequate optreden van de top, wist het aandeel vandaag toch een fraaie koerswinst te boeken. Het nieuws dat er vijf nieuwe orders zijn binnengehaald zal ook zeker hebben meegespeeld voor aandeelhouders.

ASML was niet het enige fonds dat vandaag met cijfers kwam. De Eriks-groep heeft over 2008 een omzet van 1.132 miljoen. Het jaar ervoor was dat 949 miljoen, dat houdt een toename van 19,3 procent in. De omzet ligt daarmee aan de bovenkant van de verwachting van tussen de 1.115 en 1.135 miljoen die Eriks in november 2008 uitsprak. De nettowinst over 2008 ligt tussen de 52 en 53 miljoen euro. Dat is een stijging van 19 a 21 procent.

In een gesprek met de het FD laat Ronald Kasteel, topman bij Ordina, weten dat zijn onderneming een moeilijk jaar tegemoet gaat. Het nieuwe jaar biedt veel onzekerheid. In 2008 verslechterde de markt ongekend snel, zo laat Kasteel weten. Om in 2009 bestand te zijn tegen de moeilijkheden waar Ordina tegenaan zal lopen, wil Kasteel in februari een nieuwe directie aanstellen.

Philips tot slot maakte bekend dat het een samenwerkingsverband heeft afgesloten met de Amerikaanse onderneming C.R. Bard. Bard ontwikkelt registratiesystemen en apparatuur voor de behandeling van patiënten met een hartritmestoornis.

Macronieuws

Vanmiddag maakte de Europese Centrale Bank (ECB) bekend dat het de rente met 50 basispunten verlaagt naar 2 procent. Volgens president Jean-Claude Trichet is er met de verlaging rekening gehouden met een verdere economische neergang in de eurozone. Hoewel Trichet op lange termijn geen problemen verwacht voor wat betreft de inflatie, waarschuwde hij wel voor sterke schommelingen op de korte termijn. Vanaf de tweede helft van 2009 zal de onzekerheid afnemen.

De Europese inflatie is in december gedaald tot 1,6 procent. Ruim onder de grenswaarde van 2 procent die de ECB hanteert. In november bedroeg de inflatie op jaarbasis nog 2,1 procent.

Ook in de Nederlandse woningmarkt zijn de effecten van de kredietcrisis voelbaar. Dit blijkt uit een onderzoek van de NVM. De daling in de huizenprijzen is niet zo opmerkelijk geweest sinds 1990: in het vierde kwartaal zakte de prijs met 2,5 procent. Toch valt dat erg mee in vergelijking met het algehele economische sentiment. Over heel 2008 zijn de prijzen met 1,8 procent gedaald.

ING hardst getroffenStijgers en dalers

De financials ING en Aegon voeren de lijst met dalers aan met een verlies van respectievelijk 8,5 en 7,9 procent. Tom Tom moest 7,2 procen van zijn beurswaarde prijsgeven en Boskalis en Ten Cate verloren beide rond de 6,5 procent.

ASML wist vandaag bijna als beste uit de bus te komen. Het Veldhovense bedrijf zag de koers met 4,1 procent oplopen. Reed Elsevier won echter 4,2 procent en VastNed Retail 3,2 procent. Unilever dikte 2,8 procent aan en de lijst met stijgers werd afgesloten door Vopak met een winst van 0,5 procent.

Amerika

Even voor half zes noteerde de Dow Jones op 8.084 punten, een verlies van 1,42 procent. De S&P verliest 1,8 procent en de Nasdaq 1,35 procent. Rond de opening van de beurs van New York werden de nodige cijfers bekend gemaakt. Zo steeg het aantal eerste steunaanvragen en daalden de producentenprijzen

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.