Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Amerikaanse beurzen openen lager

Amerikaanse beurzen openen lager
15 jan 2009 om 14:30

De drie toonaangevende Amerikaanse beurzen openen vandaag over een breed front in de min. De Dow Jones, Nasdaq en S&P 500 dalen alle drie met bijna 0,9 procent.

Technologie

Yahoo is nog steeds bezig met de verkoop van het bedrijf. De nieuwe chief executive, Carol Bartz, wil de voor- en nadelen inzage de verkoop nog beter begrijpen. Ze heeft in de afgelopen 24 uur gepraat met Microsoft, wat volgens diverse analisten de weg vrij maakt om eindelijk een beslissing te nemen.

Microsoft overweegt een groot aantal banen te schrappen in de verschillende divisies. Dat meldde de Wall Street Journal gisteren, met als bron mensen bekend met de plannen van het bedrijf. Het aantal potentiele banen zal waarschijnlijk veel minder zijn dan de 15.000 posities uit de geruchten. De softwaregigant heeft mondiaal ongeveer 91.000 werknemers.

Apple’s hoofd Steve Jobs heeft aangekondigd zes maanden thuis te blijven in verband met ziekte. Onlangs zei hij nog dat zijn ziekte niet zou zorgen dat hij minder zou gaan werken. Het was dus een behoorlijke schok voor investeerders die vrezen dat veranderingen aan de top de volgende grote doorbraken zal stilleggen. Zo’n doorbraak zou bijvoorbeeld een goedkopere iPhone nano kunnen zijn.

 

Bankensector

De Amerikaanse bank Morgan Chase heeft in het vierde kwartaal een hogere dan verwachte winst geboekt, van 0,07 dollar per aandeel. Het afgelopen kwartaal daalde de nettowinst van de bank met 76 procent tot 702 miljoen dollar. De omzet zakte met 0,8 procent. Volgens de bank is de balans sterk gebleven met een Tier 1-ratio van 10,8 procent eind 2008.

Wells Fargo verlaagt in 2009 mogelijk zijn dividend of verhoogt zijn kapitaal. Dit zei een Citigroup analist. Hij maande investeerders niet te ‘agressief’ in het aandeel in te kopen. Citigroup schat de cumulatieve verliezen voor Wells Fargo op 110 miljard dollar en zei dat de bank na het vierde kwartaal 50 procent van de kosten zal afboeken.

Bank of America krijgt waarschijnlijk steun in de vorm van miljarden dollars aan belastinggeld. Dat zei iemand gister die bekend is met de zaak. De bron zei dat de Bank of America moeilijkheden had de overname van Merrill Lynch af te ronden. De bank kan de hoger dan verwachtte verliezen uit het vierde kwartaal van Merrill Lynch niet behappen. Of de bank inderdaad steun krijgt van de overheid wordt 20 januari bekend gemaakt.

 



 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.