Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Amsterdamse beurs heeft lastige dag in verschiet

Amsterdamse beurs heeft lastige dag in verschiet
15 jan 2009 om 08:22

De beurs van Amsterdam zal vanochtend vermoedelijk lager van start gaan. De Amerikaanse beurzen verloren gisteren voor de zesde dag op rij. Het zogenoemde Beige Book dat door de FED werd uitgegeven bood beleggers weinig hoop. Daarnaast zullen beleggers in afwachting zijn van het rentebesluit van de ECB later deze middag.

Voorbeurs in het nieuws

Vanochtend voorbeurs al het nodige nieuws. ASML kwam met de jaarcijfers naar buiten. Het Veldhovense bedrijf zag de omzet flink dalen en leed zelfs een verlies in het vierde kwartaal van afgelopen jaar. Over geheel 2008 werd een omzetdaling van meer dan 20 procent geboekt. ASML zal ook dit jaar niet ontlopen aan de gevolgen van de krimpende economie, zo voorspelt het concern.

Biotechbedrijf Fornix Biosciences boekte een positief resultaat. Fornix heeft een vervolgstudie naar het anti-allergiemedicijn Oralgen Graspollen succesvol afgerond. Volgens het bedrijf laat de studie voor het tweede behandelseizoen zien dat de effectiviteit toeneemt bij een langere duur van de behandeling.

Rentebesluit

De Europese Centrale Bank (ECB) zal vermoedelijk vandaag het rentetarief met 50 basispunten verlagen tot 2 procent. Eind vorig jaar bedroeg de daling al 75 punten. Door een verlaging hoopt de ECB de economie, die zware klappen te verduren krijgt, te stimuleren. De dalende inflatie schept ook ruimte voor stimulanses. Vanochtend om elf uur volgt het Europese inflatiecijfer en vanmiddag zal blijken of Jean-Claude Trichet inderdaad de rente verlaagt.

Nabeurs in het nieuws

Diverse belangrijke berichten werden gisteren na het sluiten van de beurs naar buiten gebracht. Allereerst werd het zogenoemde Beige Book door de FED uitgegeven. Hieruit blijkt dat de Amerikaanse economie in de eerste maand van 2009 verder verslechtert. Een aantal zaken werden uitgelicht. Allereerst de arbeidsmarkt, die zeer zwak is. Er vonden veel ontslagen plaats en werden lonen dikwijls bevroren of zelfs verlaagd. Ook de huizenmarkt verkeert in grote problemen. Op korte termijn voorziet de FED nog geen tekenen voor een herstel.

Een groep minderheidsaandeelhouders van Fortis heeft aangekondigd nieuwe juridische stappen te zullen zetten. Zij zijn het oneens met de opsplitsing en verkoop van het de onderneming. Zij richten zich in de zaak met name op de Belgische en Nederlandse overheid. In totaal gaat het om 2.300 gedupeerde aandeelhouders. De bank heeft inmiddels laten weten dat het de publicatie van zijn jaarcijfers verplaatst naar 31 maart.

De Autoriteit Financiele Markten tot slot heeft gisteren besloten om het verbod op short selling te verlengen tot 28 februari 2009. Hiermee volgt het de andere Europese toezichthouders.

Amerika

De toonaangevende Dow Jones-index eindigde net geen  3 procent lager op 8.200 punten. Hiermee sloot de index voor de zesde dag op rij in het rood. De S&P 500 daalde 3,3 procent en de Nasdaq zelfs 3,7 procent.

Bank of America heeft onlangs de zakenbank Merrill Lynch ingelijfd, maar kan de overname niet afronden. Merrill Lynch heeft namelijk grote verliezen geleden in het vierde kwartaal. Dit schreef het Wall Street Journal vandaag. De krant meldt dat Bank of America al sinds half december met de overheid onderhandelt over extra steun.

Azie

Op de toonaangevende Japanse beurs in Tokio eindigde de Nikkei-index donderdag 4,9 procent lager op 8.023 punten.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.