Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Prijsdaling van 1,8 procent in de woningmarkt

Prijsdaling van 1,8 procent in de woningmarkt
15 jan 2009 om 10:22

Ook in de woningmarkt zijn de effecten van de kredietcrisis voelbaar. Dit blijkt uit een onderzoek van de NVM. De daling in de huizenprijzen is niet zo opmerkelijk geweest sinds 1990: in het vierde kwartaal zakte de prijs met 2,5 procent. Toch valt dat erg mee in vergelijking met het algehele economische sentiment. Over heel 2008 zijn de prijzen met 1,8 procent gedaald. De gemiddelde woning kost nu 233.000 euro, tegen 246.000 euro in het derde kwartaal.

Daling verkoop

De verkoop van woningen is sterk gedaald. Dit was vooral te merken in het duurdere segment. De duurdere woningen zijn ook sterker gedaald in prijs dan goedkopere woningen. De NVM verwacht dat de prijzen onder druk zullen blijven staan. Onder andere voor starters zijn goedkopere woningen voordelig; zowel de vraag als het prijspeil blijft op een stabiel niveau, en volgens de NVM zullen de prijzen handhaven. Daar liggen ook de grootste kansen op herstel van de markt. Vooral in Den Bosch en Amsterdam zijn de prijzen flink gedaald, met respectievelijk -6,2 procent en -5,7 procent. De regio Zutphen had als enige te maken met een stijging, van 2,8 procent. De NVM verwacht een gemiddelde prijsdaling van ongeveer 5 procent voor heel 2009.

Toelichting

Ger Hukker, voorzitter van de NVM: ‘De afgelopen 25 jaar is de prijs van woningen gestegen met jaarlijks gemiddeld 6 tot 7%. We zitten nu in een dip, maar structureel is er weinig veranderd op de woningmarkt, daar is sprake van krapte. Uiteindelijk zullen de prijzen wel weer gaan stijgen.’

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.