Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Amsterdamse beurs hoger van start

Amsterdamse beurs hoger van start
16 jan 2009 om 08:20

De Nederlandse beurs volgt naar verwachting de koerswinsten in Amerika en Azie en opent hoger. Dat Amerika gisteren alsnog nog in de plus sloot, is het gevolg van een extra steunronde van de overheid voor de financiele sector.

Bankensector in overleg met overheid

De Nederlandse bankensector is in druk overleg over het collectief gebruik maken van de garantieregeling van 200 miljard euro van de overheid. De overheid hoopt op deze wijze de kredietverlening aan met name bedrijven weer op gang te krijgen. Vooralsnog blijkt namelijk dat de banken erg terughoudend zijn in het aanvragen van steun, daar dit door beleggers zou kunnen worden uitgelegd als dat het niet goed gaat met de betreffende bank.

Bedrijfsnieuws

Ahold kwam vanochtend met kwartaalcijfers waaruit bleek dat de grootgrutter een goede decembermaand achter de rug heeft. In totaal werd er een omzet geboekt van 6,6 miljrd euro, bijna 13 procent meer dan vorig jaar. Ook in Amerika wist Ahold flink te groeien, terwijl concurrent Wal-Mart het moeilijk heeft. Zo steeg bij Ahold-dochter Stop&Shop de omzet met bijna 3 procent en verkocht Giant Carlisle bijna 8 procent meer.

Akzo Nobel heeft besloten om zijn non-stick coatings af te stoten, zo liet de onderneming vandaag voorbeurs weten. Het onderdeel wordt overgenomen door het Amerikaanse Whitford Worldwide. Hoeveel er met de transactie is gemoeid, is onbekend.

Eurocommissaris Kroes van mededinging heeft gezegd dat ABN-Amro niet gebonden is aan de verkoop van de Hollandse Bank Unie (HBU), twee divisies voor zakelijke klanten, dertien zakelijke  advieskantoren en het factoringbedrijf IFN. De bank mag er ook voor kiezen om andere onderdelen af  te stoten, zolang Fortis Bank Nederland-ABN Amro maar voldoet aan de mededingingseisen die door Kroes zijn gesteld.

Amerika

De Dow Jones-index sloot donderdag 0,2 procent hoger op 8.212 punten. De S&P won een minieme 0,1 procent, waar de Nasdaq maar liefst 1,5 procent in de plus sloot.

Bank of America heeft wederom een kapitaalinjectie van de Amerikaanse overheid gekregen. Met een injectie van maar liefst 20 miljard dollar moet Bank of America de verliezen van het overgenomen Merrill Lynch absorberen. Ook staat de overheid garant tot 118 miljard dollar aan mogelijke toekomstige verliezen op activa van de bank.

Azie

Op de beurs in Tokio wist de toonaangevende Nikkei-index 3 procent te herstellen.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.