Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Met fikse plussen het weekend in

Met fikse plussen het weekend in
16 jan 2009 om 17:36

De beurs van Amsterdam kende vandaag een goede dag, een groot aantal fondsen sloten in de plus. De AEX won iets meer dan 2 procent op 248,55 punten. De midkap won 0,9 procent op 313,92 punten.

Bedrijfsnieuws

Ahold beloond voor zijn cijfersAhold kwam vanochtend met kwartaalcijfers waaruit bleek dat de grootgrutter een goede decembermaand achter de rug heeft. In totaal werd er een omzet geboekt van 6,6 miljard euro, bijna 13 procent meer dan vorig jaar. Met name in Amerika presteerde Ahold goed. Het fonds werd door beleggers beloond met een waardestijging van 6,2 procent.

Akzo Nobel heeft besloten om zijn non-stick coatings af te stoten, zo liet de onderneming vandaag voorbeurs weten. Het onderdeel wordt overgenomen door het Amerikaanse Whitford Worldwide. Hoeveel er met de transactie is gemoeid, is onbekend.

Logica is door SJ, het belangrijkste treinbedrijf van Zweden volgens de automatiseerder, geselecteerd om 32 applicaties en systemen te ontwikkelen. De opdracht vertegenwoordigt een waarde van 8,6 miljoen euro en kent een looptijd van 5 jaar.

Overheid grijpt in

Om de economie te stimuleren zal de Nederlandse overheid private en publieke spelers te hulp schieten. De ministerraad is het vanmiddag eens geworden over een stimuleringspakket. De exporterende bedrijven kunnen rekenen op steun, evenals kredietverstrekkers van snel groeiende ondernemingen, ziekenhuizen en de woningmarkt als geheel.

Eerder al bleek dat de Nederlandse bankensector in druk overleg was over het collectief gebruik maken van de garantieregeling van 200 miljard euro van de overheid. De overheid hoopt op deze wijze de kredietverlening aan met name bedrijven weer op gang te krijgen. Banken zouden dit als collectief willen doen om te voorkomen dat bepaalde banken als gevolg van de steunaanvraag het vertrouwen van de consument verliest.

Stijgers en dalers

Bouwbedrijf Heijmans boekte een dagwinst van 15 procent. Niet voor het eerst in de afgelopen tijd dat het fonds een forse winst weet te boeken. Ahold, dat vandaag met goede cijfers kwam, won6,2 procent. Ordina, Arcelor Mittal en Vopak wonnen allen net onder de 5 procent.

Bij de dalers zien we OPG aan kop gaan met een verlies van 3,7 procent. Fugro en Oce boekten een verlies van ongeveer 2,5 procent en Nutreco en Draka verloren respectievelijk 1,7 en 1,1 procent.

Amerika

Kort na half zes noteerde de Dow Jones op 8.228 punten, een winst van 0,2 procent. De S&P en de Nasdaq noteren nipt in het rood. Vandaag overigens veel nieuws uit Amerika. Diverse macrocijfers werden gepubliceerd, zo bleek het consumentenvertrouwen licht gestegen, daalde de inflatie en produceerde de industrie minder.

Overig nieuws had vooral betrekking op de Amerikaanse financiele sector. Bank of America heeft wederom een kapitaalinjectie van de Amerikaanse overheid gekregen. Met een injectie van maar liefst 20 miljard dollar moet Bank of America de verliezen van het overgenomen Merrill Lynch absorberen. Ook staat de overheid garant tot 118 miljard dollar aan mogelijke toekomstige verliezen op activa van de bank.

Ook de Amerikaanse bank Citigroup krijgt steun van de overheid. De overheid staat garant voor 301 miljard dollar aan mogelijke verliezen op activa van Citigroup. De bank heeft in het vierde kwartaal van 2008 een verlies van 8,3 miljard dollar geleden.

 

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.