Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Positieve opening Amerikaanse beurzen

Positieve opening Amerikaanse beurzen
16 jan 2009 om 13:53

De Dow Jones zal vandaag 1,59 procent hoger openen. Ook de S&P (+1,59) en de Nasdaq (+0,79) openen in de plus.

Bedrijfsnieuws

Bank of America heeft wederom een kapitaalinjectie van de Amerikaanse overheid gekregen. Met een injectie van maar liefst 20 miljard dollar moet Bank of America de verliezen van het overgenomen Merrill Lynch absorberen. Ook staat de overheid garant tot 118 miljard dollar aan mogelijke toekomstige verliezen op activa van de bank. Bank of America leed over het vierde kwartaal van 2008 een verlies van 1,8 miljard dollar. Uit de voorlopige kwartaalcijfers van Merill Lynch blijkt dat de bank een verlies heeft geleden van 15,3 miljard dollar. Dit is niet meegenomen in de kwartaalcijfers van Bank of America.

Ook de Amerikaanse bank Citigroup krijgt steun van de overheid. De overheid staat garant voor 301 miljard dollar aan mogelijke verliezen op activa van Citigroup. De bank heeft in het vierde kwartaal van 2008 een verlies van 8,3 miljard dollar geleden. Dit is 1,5 miljard dollar minder verlies dan in het vierde kwartaal van 2007. Het verlies is het resultaat van 6,1 miljard dollar aan kredietverliezen en 6,0 miljard aan voorzieningen voor slechte leningen. Het nettoverlies per aandeel is 1,72 dollar, analisten hadden gerekend op een verlies van 1,12 dollar per aandeel. Citigroup bevestigde vandaag de splitsing van de bank. Citigroup zal verdergaan in twee onderdelen: Citicorp en Citi Holdings.

S&P overweegt de kredietratings voor Lexmark te verlagen, nu de verwachting is dat de inkomsten van het bedrijf in het vierde kwartaal met 17 procent zijn gedaald. Ook voor het eerste kwartaal van 2009 zijn de verwachtingen slecht.

Buitenlandse bedrijven

De Japanse autofabrikant Honda heeft aangekondigd 56.000 minder auto’s te gaan produceren in 2009. De totale productie zal dan uitkomen op 1,168 miljoen auto’s. Ook zal de Honda 3.100 tijdelijke contracten niet verlengen. Met deze bezuiniging op de personeelskosten hoopt de autofabrikant de kredietcrisis het hoofd te kunnen bieden. Honda halveerde in december haar winstverwachting voor 2009.

Sony Ericsson maakte haar kwartaalcijfers bekend. De fabrikant van mobiele telefoons leed in het vierde kwartaal van 2008 een verlies van 187 miljoen euro als gevolg van een lagere omzet en een verminderde vraag. Het bedrijf verwacht dat de markt in 2009 nog verder verslechtert en kondigde kostenbesparingen aan.

Olie

Het Internationaal Energie Agenschap verwacht dat de wereldwijde vraag naar olie met 0,6 procent zal dalen in 2009. Dit komt neer op een daling van 940.000 vaten per dag. De OPEC verwacht een minder sterke daling van de olievraag, donderdag voorspelden zij een daling van de vraag met 180.000 vaten per dag.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.