Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Amsterdam hoger van start

Amsterdam hoger van start
19 jan 2009 om 08:14

De beurs van Amsterdam zal vanochtend hoger van start gaan, in navolging van de Amerikaanse en Aziatische beurzen. Tevens putten beleggers moed uit het aantreden van Barack Obama later deze week. Naar verwachting zal Obama stevige maatregelen nemen om de Amerikaanse economie te ondersteunen.

Bedrijfsnieuws

Voor Vopak is het jaar 2008 overeenkomstig de nagestreefde groeidoelstellingen verlopen. Het bedrijf heeft de wereldwijde opslagcapaciteit uitgebreid met 23 procent tot circa 27 miljoen kubieke meter. Ook de bezettingsgraad was onverminderd hoog. Het verwachte bedrijfsresultaat over 2008, exclusief bijzondere posten, bedraagt rond de 318 miljoen euro, zo’n 16,5 procent hoger ten opzichte van 2007.

Galapagos kondigt vandaag aan dat zij haar alliantie in antibiotica en antivirale middelen met GlaxoSmithKline (GSK) heeft uitgebreid met drie extra targets van GSK.  Voor deze uitbreiding ontvangt Galapagos een 2 miljoen euro betaling van GSK.

Afgelopen vrijdag bleek dat ASMI en de activistische aandeelhouders Hermes en Fursa elkaar op 5 februari zullen treffen in de Ondernemingskamer. Onderwerp van de zitting is het wel of niet toestaan van de beschermingswal die ASMI heeft opgeworpen.

Nieuwe steun voor Britse banken

De Britse overheid heeft nieuwe maatregelen aangekondigd om de financiele sector te steunen, aldus diverse bronnen. Een belangrijk element is de verzekering van kredieteffecten door de overheid. Ook wordt er nog altijd gesproken over een volledige nationalisatie van Royal Bank of Scotland. Het fonds verloor afgelopen vrijdag 13 procent van zijn beurswaarde.

Amerika

Wall Street sloot vrijdag in de plus. De Dow Jones-index won 0,8 procent op 8281 punten. De S&P 500 won eveneens 0,8 procent  en de Nasdaq sloot maar zelfs 1,2 procent hoger.

Azie

De toonaangevende Nikkei-index boekte vandaag een lichte winst, ondanks de tegenvallende cijfers over industriele productie. De winst was 0,3 procent groot. Met name Toshiba profiteerde flink en steeg met maar liefst 6 procent nadat het gerucht ging dat de onderneming een contract zou hebben ontvangen voor de bouw van twee kerncentrales in Amerika.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.