Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Damrak zet goede start niet door

Damrak zet goede start niet door
19 jan 2009 om 17:35

De Amsterdamse beurs ging vanochtend voortvarend van start, maar in de loop van de middag kwam hier verandering in en kort na twee uur schoot de AEX in het rood. Belegger leken met name te schrikken van de mededeling dat de Spaanse kredietwaardigheid is aangetast. S&P verlaagde de rating voor het Zuid-Europese land.

Uiteindelijk sloot de AEX op 245,22 punten, een verlies van 1,34 procent. De AMX deed het niet veel beter en sloot 0,9 procent lager op 311,11 punten.

In het nieuws

Philips moest vanochtend laten weten dat het een afschrijving doet op Lumileds ter waarde van 232 miljoen euro. Ook op LG Display en NXP Semiconductors zal het Eindhovense bedrijf moeten afschrijven evenals op enkele kleinere deelnemingen. De totale impairmentlasten zullen in het laatste kwartaal van 2008 naar verwachting uitkomen op 1,1 miljard euro, zo liet Philips in december weten.

ABN Amro heeft over 2008 een winst na belastingen geboekt van 3,5 miljard euro. Over de voortgezette activiteiten boekte de bank een verlies van 13 miljard euro. De verliezen zaten met name in de door Royal Bank of Scotland gekochte onderdelen. De Britse bank raakt steeds verder in de problemen bleek vanochtend. Op de verkochte onderdelen werd een winst geboekt van 16,5 miljard euro.

Akzo Nobel heeft de overname afgerond van de Duitse chloorproducent LII Europe. Dit maakt het coatings- en chemieconcern vandaag bekend waarbij geen financiele details werden verstrekt. Via een woordvoerster heeft Akzo Nobel laten weten dat de onderneming op dit moment geen plannen heeft om voor de gehele bedrijf een werktijdverkorting door te voeren. Het Duitse chemiebedrijf BASF liet weten werktijdverkorting als onontkoombaar te zien.

Het Nederlandse ASML kan rekenen op de aandacht van het analistenteam van Deutsche Bank. Op dit moment staat het fonds op hold.

Vanochtend voorbeurs was er ook nieuws. Vopak zag het resultaat over 2008 ten opzichte van het jaar daarvoor toenemen met 16,5 procent naar 318 miljoen euro. Galapagos en GlaxoSmithKline breiden alliantie in infectieziekten uit hetgeen Galapagos 2 miljoen euro oplevert.

ASML profiteert van advies Deutsche Bank Stijgers en dalers

ASML, dat voortaan wordt gevolgd door Deutsche Bank, weet beleggers vandaag te overtuigen en wint 4,35 procent. Draka stijgt met 3,11 procent en Vopak werd voor zijn goede cijfers beloond met een waardestijging van 2,53 procent. Heineken en Nutreco winnen respectievelijk 2,1 en 1,86 procent.

Onder de dalers vandaag veel financials. ING verloor 8,4 procent, Aegon 7,7 procent en SNS Reaal zag zijn beurswaarde met 6,25 procent dalen. AMG was overigens het fonds met het grootste dagverlies. De onderneming verloor 8,52 procent. Tom Tom sloot de lijst met dalers met een verlies van 5,71 procent.

Britse bancaire sector in zwaar weer

De Britse regering heeft bij monde van minister van Financiën Alistair Darling laten weten dat het opnieuw gaat ingrijpen in de nationale bankensector. De overheid neemt ter waarde van 50 miljard pond, circa 55 miljard euro, riskante beleggingen over en zal garant staan voor andere verliezen op nog slechtere beleggingen. Hiervoor wordt een niet nader bekendgemaakte vergoeding verwacht van de banken.

Royal Bank of Scotland (RBS) leed, zo schatte het bedrijf vandaag, een verlies van 7 tot 8 miljard pond in 2008. Als alle afschrijvingen, onder meer op de overgenomen investeringsbank van ABN AMRO, worden meegerekend, zou het verlies op circa 28 miljard pond uitkomen. Barclays, dat nog altijd geen kapitaalinjectie van de overheid heeft ontvangen, zou inmiddels akkoord zijn met een verzekering op zijn vergiftigde leningen. Barclays verloor afgelopen vrijdag 25 procent van zijn beurswaarde.

 Amerika

In Amerika wordt vandaag Martin Luther King Jr. Day gevierd als gevolg waarvan de beurzen gesloten blijven. 

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.