Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Goede eerste dag op Beursplein 5

Goede eerste dag op Beursplein 5
2 jan 2009 om 17:36

De beurs van Amsterdam is de eerste handelsdag van 2009 voortvarend van start gegaan. De AEX won maar liefst 5 procent op 258,32 punten. De AMX deed het een fractie minder goed, maar steeg nog altijd met 4,9 procent in waarde tot een niveau van 327,45 punten. De AEX op de eerste handelsdag van 2009

In het nieuws

Hoewel de beurs vandaag een gewone handelsdag kende, waren veel handelaren nog niet teruggekeerd van de (kerst)vakantie. Veel nieuws  was er overigens niet. Sligro kwam, traditiegetrouw, vandaag als eerste met de cijfers over 2008. De groothandel boekte over 2008 een omzetstijging van 5 procent. Meer cijfers volgens op 22 januari.

Pan-European Hotel Acquisition Company (Pehac), het eerste ‘blank-cheque’-fonds van Amsterdam, heeft in 2008 een nettowinst gerealiseerd van bijna 3 miljoen euro. Het bedrijf, dat opgericht is om te gaan investeren in de hotelbranche, heeft na de aandelenemissie van dit jaar echter nog geen zichtbare actie ondernomen. De 17 cent winst per aandeel komt dan ook volledig uit rente-inkomsten.

Softwarebedrijf Exact maakte vandaag bekend dat het zijn bod op de Maleisische branchegenoot Orisoft gestand doet. Medio november kondigde Exact aan dat het 3,1 miljoen euro over heeft voor Orisoft, dat tevens in Thailand is gevestigd.

De winnaars van 2 januari 2009Stijgers en dalers

Het nieuwe jaar is begonnen met winst voor alle AEX en AMX-fondsen. De winsten waren daarbij ook nog eens niet misselijk. Arcelor Mittal won 10,5 procent, Fortis, Logica, VastNed Retail en Arcadis zaten alleen tussen de 9,5 en 10 procent waardevermeerdering.

Amerika

Even na half zes noteerde de Dow Jones op 8.920 punten, een winst van 1,64 procent. De Nasdaq en de S&P dikken met een vergelijkbaar percentage aan. In december is de Amerikaanse productiesector harder gekrompen dan verwacht. Het Institute for Supply Management (ISM) liet vandaag weten dat de index in de afgelopen maand is uitgekomen op 32,4 waarbij een stand onder de 50 duidt op krimp. Hiermee kwam de index fors lager uit dan door analisten geschat. In november noteerde de index nog 36,2.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.