Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Ook Wall Street begint 2009 positief

Ook Wall Street begint 2009 positief
2 jan 2009 om 14:23

Wall Street gaat het beursjaar 2009 naar verwachting positief van start. De futures op de Dow Jones (+0,48%) en de Nasdaq (+0,23%) indiceren een licht hogere opening. Bij gebrek aan leidend bedrijfsnieuws profiteert Amerika van de goede stemming in Europa.

Obama

Barack Obama kan Wall Street vandaag mogelijk in beweging krijgen. De president-elect kondigde medio december aan dat hij zijn stimuleringsplan voor de economie verder gaat uitbreiden, en beleggers zijn benieuwd welke ondernemingen gaan lopen met de verwachte 850 miljard dollar in de komende twee jaar.

Olie

De olieprijs daalde in New York voorbeurs liefst 6,9 procent naar 41,71 dollar. Speculanten noemen de aanhoudende daling van de vraag als voornaamste reden van de lagere prijs.

Madoff

De Amerikaanse beursautoriteit SEC gaat de lijst van overgebleven bezittingen van de beursfraudeur Bernard Madoff niet publiceren. Een federale rechter eiste van Madoff, die verdacht wordt van een Ponzischema ter waarde van 50 miljard dollar, dat hij al zijn boeken open zou gooien.

Madoff geeft volgens zijn advocaat openheid van zaken, maar de SEC heeft besloten de lijst voorlopig binnenskamers te houden. De angst bestaat dat buitenlandse regeringen beslag gaan leggen op bezittingen van de fraudeur.

Europa

In Europa zijn beurzen goed begonnen aan het nieuwe jaar. De CAC40 (+1,85%) en de DAX (+1,80%) noteren fraaie plussen. Ook in Amsterdam is het bij een zeer dunne handel feest. De AEX staat tegen 14.30 uur op 252,61 punten, een plus van 2,5 procent.

Dit ondanks nieuws over de Nederlandse industrie. De industriële activiteit is in december 2008 teruggelopen naar een diepterecord. Afgelopen november noteerde de graadmeter van de Nederlandse Vereniging voor Inkoopmanagement al het laagste niveau ooit, in december daalde de index naar 38,4, een absoluut dieptepunt.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.