Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

AEX meer dan 2 procent in de min

AEX meer dan 2 procent in de min
20 jan 2009 om 17:42

De Amsterdamse beurs kende een moeilijke dag. Zowel de AEX als de AMX verloren meer dan 2 procent. Uiteindelijk sloot de AEX op 240,11 punten en de AMX op 304,32 punten.

In het nieuws

Air France-KLM kwam vandaag voorbeurs met een zorgwekkende trading update. De luchtvaartmaatschappij meldde dat het operationeel resultaat in het derde kwartaal van het gebroken boekjaar 2008/2009 ‘naar alle waarschijnlijkheid negatief zal uitvallen’. Air France-KLM geeft de economische crisis de schuld van de tegenvallende resultaten.

Ook bij Tom Tom sombere geluiden. TomTom kondigde vandaag aan dat het over het vierde kwartaal te kampen heeft gehad met tegenvallende verkopen. Mede hierdoor zal de producent van navigatiesystemen zijn omzetverwachting voor geheel 2008 aanpassen van 1,75-1,85 naar 1,66-1,68 miljard euro. TomTom denkt tevens dat de marges licht teruglopen.

Volgens de Belgische krant Le Soir heeft minister van Financiën Reynders afgelopen vrijdag CEO van Fortis Bank België Filip Dierckx gesommeerd om deze week met de resultaten over het vierde kwartaal van 2008 naar buiten te komen. België is volledig eigenaar van Fortis Bank.

Akzo Nobel gaat volgens de Financial Times Deutschland 100 miljoen euro investeren in LII, een recent aangekochte Duitse chloorproducent. Knut Schwalenberg, het hoofd van de chloordivisie van Akzo, wil vernieuwen aangezien ‘LII verouderde fabrieken en technologieën bezit’.

ING evenals andere financials zwaar getroffenStijgers en dalers

De financials hadden het ook vandaag weer lastig. ING verloor 13,5 procent van zijn beurswaarde, SNS iets meer dan 10 procent en Fortis net geen 10 procent. Tom Tom, dat met tegenvallende verkopen kampte, verloor 8,7 procent en Heijmans 7,5 procent.

Bij de stijgers Wavin aan kop met een plus van 9,4 procent. Ahold steeg met 1,9 procent en Crucell met 1,4 procent. Heineken ziet zijn beurswaarde met iets meer dan een procent toenemen en Unilever sluit de rij met een dagwinst van 0,7 procent.

Macronieuws

Minister van Financien, Wouter Bos, is niet van plan om wijzigingen aan te brengen in de begroting voor 2009, ondanks dat uit cijfers van de Europese Commissie blijkt dat de economie in Nederland dit jaar met 2 procent zal krimpen. Als gevolg hiervan komt de begrotingsbalans in het rood uit. Bos kiest er bewust voor de koopkracht te ondersteunen. Overigens betekent dit niet dat Bos helemaal niet bereid is tot bezuinigen, maar terughoudendheid hierin is volgens de minister logisch.

Amerika

Even na half zes noteert de Dow Jones op een verlies van 1,5 procent. Ook de S&P en de Nasaq verliezen, zelfs 2,2 en 2,7 procent.

Barack Obama wordt vandaag om 18.00 uur (Nederlandse tijd) geïnaugureerd als nieuwe president van de Verenigde Staten. Voor beleggers zijn vooral Obama’s economische doelen interessant, verwacht wordt dat hij zijn herstelplan van 800 miljard dollar zal toelichten in zijn inaugurele rede, die na de afscheidsceremonie van George W. Bush om 18.30 uur begint.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.