Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Financials weer onder druk op Damrak

Financials weer onder druk op Damrak
20 jan 2009 om 08:27

Op het Damrak is de vrees voor een nieuwe golf van problemen bij banken groot. SNS Reaal kondigde gisteren nabeurs aan dat het toestemming verkregen van het Ministerie van Financiën om gebruik te maken van de garantieregeling van de Nederlandse Staat. De Nederlandse Staat garandeert een obligatie-uitgifte van SNS Bank voor maximaal 2 miljard euro.

Opta, de Nederlandse mededingingsautoriteit, heeft per ongeluk enkele bedrijfsgeheimen van KPN op zijn website gepubliceerd. In een rapport over kabelaar UPC stond onder meer te lezen dat ‘dochter Digitenne gericht is op het beperken van het lijnenverlies op het vaste netwerk van de telecommer’, KPN zou zodoende niets verdienen aan de tv-dochter. De Opta spreekt van een ‘stomme fout’, en heeft inmiddels zijn excuses gemaakt aan KPN.

Gasconflict

Om 2.00 uur vannacht heeft aardgasbedrijf Gazprom de gaskraan naar Oekraïne opengezet . Verwacht wordt dat op dit moment het eerste Russische gas Oekraïne bereikt, waarna in de komende dagen ook de rest van Europa weer van Russisch gas gebruik kan maken.

De hervatting van de levering is een gevolg van het compromis dat Oekraïne en Rusland dit weekend sloten in een gasconflict. Oekraïne krijgt in 2009 20 procent korting op de gasprijs die Rusland andere landen voorrekent. In ruil voor de korting zal Oekraïne het huidige tarief voor doorvoer stabiel houden.

De olieprijs daalde dankzij de oplossing van het gasconflict en het staakt-het-vuren in de Gazastrook gisteren 7 procent tot 34 dollar, inmiddels noteert een vat ruwe olie in New York echter weer 40 dollar.

Buitenlandse beurzen

In Amerika, waar de beurzen gisteren waren gesloten wegens Martin Luther King Day, zijn alle ogen gericht op de inauguratie van Barack Obama als 44e president. Voor beleggers zijn vooral Obama’s economische doelen interessant, verwacht wordt dat hij zijn herstelplan van 800 miljard dollar zal toelichten.

Aziatische financials leden onder het negatieve sentiment, dat veroorzaakt werd door het recordverlies van het Britse Royal Bank of Scotland . RBS zal binnenkort een jaarverlies van 28 miljard pond moeten bekendmaken, zo vreest de bank. De Nikkei verloor 2,31 procent op 8.065 punten.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.