Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Wall Street opent lager in afwachting inauguratie Obama

Wall Street opent lager in afwachting inauguratie Obama
20 jan 2009 om 14:15

Wall Street kijkt vandaag met één oog naar de onzekere bankensector en met het andere naar de inaugurele speech van Barack Obama, die vandaag als president van de Verenigde Staten zal worden geïnstalleerd. Voorlopig wijzen de futures op de Dow (-1%) en de Nasdaq (-0,65%) dankzij nieuwe strubbelingen in de bankensector en een lagere olieprijs op een lagere opening.

Obama

Barack Obama wordt vandaag om 18.00 uur (Nederlandse tijd) geïnaugureerd als nieuwe president van de Verenigde Staten. Voor beleggers zijn vooral Obama’s economische doelen interessant, verwacht wordt dat hij zijn herstelplan van 800 miljard dollar zal toelichten in zijn inaugurele rede, die na de afscheidsceremonie van George W. Bush om 18.30 uur begint.

Meer over de dag van Obama, tips van beurscolumnisten en mogelijke maatregelen die hij in de eerste week zal nemen.

Olie

De energiesector komt vandaag naar verwachting onder zware druk te staan. Het gasconflict tussen Rusland en Oekraïne is opgelost , waardoor er weer gas stroomt door de Oekraïense pijpleidingen. Het staakt-het-vuren in de Gazastrook leidt tevens tot ontspanning op de oliemarkt, waardoor prijzen snel dalen. Een vat ruwe olie kostte in New York bijna 33 dollar, 10 procent minder dan gisteren.

Bankensector

Aangezien Wall Street gisteren wegens Martin Luther King Day was gesloten, krijgen Amerikaanse financials vandaag pas het negatieve sentiment voor hun kiezen.

Na de desastreuze cijfers gisteren van Royal Bank of Scotland , dat het grootste kwartaalverlies in de geschiedenis van het bedrijfsleven in Groot-Brittannië heeft geleden, lijkt een nieuwe ronde van staatssteun aan de bankensector op handen. Ogenblikkelijk injecteerde de Britse overheid 50 miljard pond in de bankensector, in Nederland emitteerde SNS Reaal een door de Staat gegarandeerde obligatielening.

Autosector

Een ander prominent slachtoffer van de economische crisis, de autosector, hing vandaag ook weer in de touwen. Frankrijk wil binnen enkele dagen 5 tot 6 miljard euro staatssteun uitdelen, het Duitse BMW overweegt de aanvraag van staatssteun en Chrysler en Fiat lijken het eens te worden over de verkoop van 35 procent van de Amerikaanse onderneming aan de Italianen. In ruil daarvoor zou Fiat zijn ‘schone’ technologie delen met Chrysler.

Ander bedrijfsnieuws

The New York Times, een van de meest gerenommeerde dagbladen van de wereld, maakte vandaag bekend dat het een lening van 250 miljoen dollar krijgt van Carlos Slim Helu, de op-twee-na rijkste man van de wereld . De NY Times is in financiële moeilijkheden gekomen dankzij de economische crisis.

Er staan voor vandaag geen belangrijke macrocijfers op de agenda, wel is Wall Street is in afwachting van cijfers van Johnson & Johnson en IBM.

Europa

In Europa in het beeld gemengd. Alhoewel de bankensector vooral in Londen diep in de min staat (Lloyds -47%, Barclays -18%) houden energie-gerelateerde fondsen in Europa stand. De AEX noteert een verlies van 1,32 procent op 241,98 punten. De CAC40 staat 0,73 procent in de min, in Londen (+0,76%) en Duitsland (+0,59%) is de stemming aanmerkelijk beter.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.