Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Amsterdam zal met verlies openen

Amsterdam zal met verlies openen
21 jan 2009 om 08:21

De Amsterdamse beurs zal de daling van dinsdag vandaag doorzetten. Vooral de verliezen op de Amerikaanse beurzen werken als een katalysator. Evenals in Amerika was er ook in Azie sprake van een negatieve stemming.

In het nieuws

De marges van Unilever zullen in 2009 onder druk komen te staan volgens analist Marco Gulpers van ING Wholesale. De deflatiedruk in zowel Europa als Amerika zal zijn invloed hebben op de voedselsector en dus ook op Unilever. Reden voor de bank om het advies voor Unilever op hold te houden. 

Karel de Boeck, topman bij Fortis, meent dat er te weinig is betaald voor de Nederlandse bank- en verzekeringsactiviteiten. Alleen al de verzekeringstak zou 75 procent meer waard zijn dan er is betaald. Hij sluit een rechtszaak tegen de Nederlandse Staat dan ook niet uit. Fortis is nu in afwachting van wat de experts vinden van het overnamebod van 16,8 miljard euro.

Ook de komende maanden zal er in de verzekeringsbranche nog fors moeten worden afgeboekt, zo meent topman Alex Wynaendts van Aegon. Daarnaast denkt Wynaendts dat de sector bij de publicatie van de jaarcijfers gedwongen zal zijn de restanten van niet-gemelde verliezen op slechte beleggingen te tonen. Overigens is Aegon volgens de topman goed gepositioneerd.

Duitse producentenprijzen minder gedaald dan verwacht

De Duitse producentenprijzen zouden volgens verwachting in december met 1,3 procent dalen. Op jaarbasis was een plus van 4 procent voorzien. De daling kwam echter uit op 1 procent en op jaarbasis betekende dit een plus van 4,3 procent.

Amerika diep in het rood

De beurs in New York sloot dinsdag met de zwaarste verliezen sinds 1 december vorig jaar. Vooral banken en technologiesector doken diep in de rode cijfers. De Dow Jones-index verloor maar liefst 4 procent op 7949,09 punten. De S&P en de Nasdaq verloren beide meer dan 5 procent.

Uitzondering was IBM, het Amerikaanse concern heeft een meer dan goed jaar achter de rug. De nettowinst steeg in 2008 met 12 procent tot 4,4 miljard dollar. IBM voorspelde een winst van ten minste 9,20 dollar per aandeel voor 2009. De kredietcrisis lijkt dus van weinig invloed te zijn geweest.

 Azie in navolging van Amerika

De toonaangevende Nikkei-index verloor woensdag 2 procent. Met name banken hadden het zwaar in Tokio. In Hong Kong staat de Hang Seng in de middaghandel op een verlies van 1,8 procent.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.