Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Bos laat zich uit over crisis banken

Bos laat zich uit over crisis banken
21 jan 2009 om 11:07

Gisteren na het EU-beraad in Brussel zei minister Wouter Bos van financien dat de problemen in de financiele sector nog niet voorbij zijn, zo meldt Het Financieele Dagblad vandaag. Volgens de minister moeten de Europese landen eerst werken aan herstel van de banken voordat over economische stimuleringsmaatregelen kan worden gepraat. Bos verwijst met zijn uitspraken naar de banken in diverse landen in Europa die onlangs hulp kregen.

Raming EU

De vergadering van EU-ministers had een sombere toon door de nieuwe injecties voor banken en de negatieve ramingen die de Europese Commissie maandag bekendmaakte. De voorspelling houdt in dat de economie van de EU dit jaar met 1,8 procent zal krimpen. In 16 landen zal het tekort in 2010 boven de 3 procent uitkomen. Bos denkt dat dat wel meer zal worden: ‘Zo gaat dat met dergelijke ramingen’.

Voor Nederland is de verwachting een tekort van 2,7 procent. In de Nederlandse begroting staat dat er vanaf een tekort van 2 procent bezuinigd moet worden. Bos wil daar rustig naar kijken, en hoopt dat er nog ergens een meevaller in zit.

Optie onderdelen ABN AMRO

Gisteren liet Wouter Bos aan RTL Z weten dat de overname van oude ABN AMRO-onderdelen van Royal Bank of Scotland (RBS) een optie is. RBS maakte maandag  bekend de verkoop van zijn deel in ABN AMRO te overwegen door een recordverlies, en Bos ziet kans te profiteren van het kopen van onderdelen van RBS. De minister wil ABN AMRO echter niet in oude eer te herstellen, maar wil ‘een nieuwe, vitale en sterke bank neerzetten’.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.