Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Ook vandaag domineerde rood de AEX

Ook vandaag domineerde rood de AEX
21 jan 2009 om 17:40

Evenals gisteren ook vandaag een overwegend lastige dag voor handelaren op Beursplein 5. Ondanks de wisten in Amerika lukte het de AEX niet om in de plus te eindigen. De hoofdindex verloor 1 procent op 237,71 punten. De AMX won bijna een procent op 307,28 punten.

Nieuwe golf van steunmaatregelen

De Belgische regering kijkt naar mogelijkheden om zijn nationale banksector verder te steunen. Zojuist dook het aandeel KBC flink als gevolg van het feit dat veel beleggers vrezen voor grotere verliezen bij deze bank. In een paar dagen tijd is de bank meer dan de helft van zijn beurswaarde verloren. Volgens een analist van Petercam staat de boel in brand en moet er voor het weekend actie worden ondernomen.

Wederom moet het noodlijdende Hypo Real Estate met miljarden te hulp worden geschoten. Ditmaal geeft de Duitse overheid een kredietgarantie ter waarde van 12 miljard euro af. In totaal komt hiermee de garantie op 42 miljard euro. De problemen bij de Duitse hypotheekbank zijn ontstaan als gevolg van de kredietcrisis.

Nederlandse huizenmarkt

In december steeg de prijs van bestaande woningen met 1,6 procent ten opzichte van de maand ervoor. Dat bleek uit cijfers die het CBS vandaag publiceerde, in samenwerking met het Kadaster. November en de maanden ervoor kenmerkten zich door een afvlakking van de prijsstijging. De lichte aantrekking in december doorbreekt het patroon.

In het vierde kwartaal van 2008 daalde het aantal verstrekte hypotheken daarentegen fors. De daling besloeg zo’n 20 procent, zo liet het Kadaster vandaag weten. Waar in het vierde kwartaal van 2007 nog ruim 114.000 hypotheken werden verstrekt, was dit in dezelfde periode vorig jaar nog maar 88.000.

Aandeelhouders Fortis hebben weer geloofStijgers en dalers

De nieuwe plannen die door verschillende ‘denktanks’ worden uitgewerkt voor Fortis geven aandeelhouders hoop. Het aandeel Fortis werd vandaag maar liefst 17,55 procent meer waard. Tom Tom, gisteren nog een van de dalers, wint 6,1 procent en AMG 5,3 procent. Vopak en Aalberts sluiten de lijst met een winst van respectievelijk 5 en 4,7 procent.

Bij de dalers gaat Pharming aan kop. De biotechonderneming verliest maar liefst 11,8 procent van zijn beurswaarde. KPN daalt met 4,7 procent en CSM en Shell staan op een min van 4 procent. ASMI tot slot moet 3,4 procent van zijn waarde prijsgeven.

Belangenbehartigers laten van zich horen

De vereniging van effectenbezitters (VEB) eist via de rechter een dividend van 5,64 euro per aandeel KLM. De beleggers vinden dit bedrag redelijk. KLM zou, om de beleggers tevreden te krijgen, in totaal 264 miljoen euro aan dividend moeten uitbetalen. 

Euroshareholders, de overkoepelende vereniging van aandeelhoudersbelangenbehartigers, zou van Fortis graag een pure verzekeraar maken. Hiertoe zouden de Belgische, Nederlandse en internationale verzekeringsactiviteiten moeten worden samengevoegd. Het plan is een alternatief voor het idee van de Gentse professor Koen Schoors, dat volgens Euroshareholders wel sympathiek is maar lastig uitvoerbaar.

Warren Buffet ziet licht aan het einde van de tunnel

Spoorwegbedrijf Burlington Northern Sante Fe kan zich verheugen op de aandacht van superbelegger Warren Buffet. Het belang dat Buffet heeft in de onderneming is verder uitgebreid. Overigens betreft het niet de enige deelname van Buffet. Hij kocht ook belangen in ConocoPhilips, een groot oliebedrijf. Gezien de investeringen lijkt het er op dat Buffet uitgaat van een hogere olieprijs op termijn.

Rond de klok van half zes noteert de Dow Jones op net geen 8.000 punten, een winst van 0,6 procent. De S&P en de Nasdaq doen het zelfs nog enkele tienden beter.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.