Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

ECB: vraag in eurogebied voor langere tijd gedempt

ECB: vraag in eurogebied voor langere tijd gedempt
22 jan 2009 om 10:08

In zijn op 15 januari gehouden vergadering heeft de Raad van Bestuur op basis van zijn reguliere economische en monetaire analyses besloten het rentetarief voor de basis-herfinancieringstransacties van het Eurosysteem met nog eens 50 basispunten te verlagen, hetgeen de totale verlaging sinds 8 oktober 2008 op 225 basispunten brengt. Het rentetarief voor de basis-herfinancieringstransacties van het Eurosysteem werd verlaagd tot 2,00%, het rentetarief op de marginale beleningsfaciliteit bleef onveranderd op 3,00% en het rentetarief op de depositofaciliteit werd vastgesteld op 1,00%. Het besluit het rentetarief op de basis-herfinancieringstransacties met nog eens 50 basispunten te verlagen houdt er rekening mee dat de inflatoire druk is blijven teruglopen, dankzij met name de verdere verzwakking van de economische vooruitzichten.

Vooruitblik

Vooruitblikkend blijft de Raad van Bestuur verwachten dat de inflatie in het eurogebied op de voor het beleid relevante middellange termijn in overeenstemming zal zijn met prijsstabiliteit, waarmee de koopkracht van inkomens en spaartegoeden wordt ondersteund. Na dit besluit acht de Raad van Bestuur de risico’s voor de prijsstabiliteit op de middellange termijn globaal in evenwicht. Hierbij wordt rekening gehouden met de laatste publicaties van economische gegevens en enquêtegegevens, die nog meer duidelijk bewijs leveren voor de beoordeling dat de economie van het eurogebied een aanzienlijke vertraging doormaakt, grotendeels ten gevolge van de effecten van de intensivering en verbreding van de financiële turbulentie.

Zowel de mondiale vraag als de vraag in het eurogebied zal waarschijnlijk voor langere periode worden gedempt. De monetaire expansie matigt zich verder, en geeft daarmee steun aan de beoordeling dat de inflatoire druk en risico’s aan het afnemen zijn. Al met al blijft het niveau van onzekerheid uitzonderlijk hoog. De Raad van Bestuur zal de inflatieverwachtingen stevig verankerd blijven houden in overeenstemming met zijn middellange-termijndoelstelling van inflatie onder, maar dicht bij 2%. Dit ondersteunt duurzame groei en werkgelegenheid en draagt bij tot financiële stabiliteit. De Raad van Bestuur zal daarom alle ontwikkelingen gedurende de komende periode zeer nauwlettend blijven volgen.

Het volledige maandrapport van de ECB

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.