Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Wall Street kijkt naar Google en Microsoft

Wall Street kijkt naar Google en Microsoft
22 jan 2009 om 14:02

Wall Street is en blijft de gehele dag in afwachting van de cijfers van Microsoft en Google. Beide techgiganten presenteren nabeurs (22:00 uur Nederlandse tijd) hun resultaten. Gisteren nabeurs zette Apple de toon in de technologiesector, door met beter dan verwachte cijfers te komen. Dow (-0,41%) en Nasdaq (+0,15%) openen naar verwachting gematigd.

Apple

Apple presenteerde gisteren nabeurs beter dan verwachte cijfers. De computerreus heeft in het eerste kwartaal van het gebroken boekjaar een winst geboekt van 1,61 miljard dollar, iets hoger dan de 1,58 miljard dollar een jaar geleden. In de avondhandel steeg het aandeel Apple 11 procent.

Hypotheekmarkt

In de week tot en met 16 januari zijn er in de VS liefst 9,8 procent minder hypotheken aangevraagd dan in de week ervoor. Dit blijkt uit cijfers voorbeurs van de Mortgage Bankers Association (MBA), die over gegevens van circa de helft van de Amerikaanse hypotheekmarkt beschikt.

eBay

Internetveilingbedrijf eBay heeft in het vierde kwartaal van 2008 de winst zien afnemen met maar liefst 31 procent tot 367 miljoen euro. De omzet zakte met 6,6 procent in. Oorzaken waren volgens de onderneming de economische neergang en de toegenomen concurrentie. Toen eBay nabeurs de cijfers presenteerde, zakte de aandelenkoers ogenblikkelijk 5 procent.

Lockheed Martin

Het Amerikaanse Lockheed Martin realiseerde in het vierde kwartaal van 2008 een nettowinst van 823 miljoen dollar, een stijging van 3 procent. In geheel 2008 kwam de winst zodoende 6 procent hoger uit op 3,2 miljard dollar. De omzet steeg 2 procent naar 42,7 miljard dollar.

Voor 2009 denkt wapenproducent Lockheed Martin dat de winst per aandeel uitkomt op circa 7,15 dollar. Afgelopen najaar ging het bedrijf uit van een wpa van circa 7,80 dollar.

Southwest Airlines

Southwest Airlines heeft in het vierde kwartaal van 2008 een nettoverlies geleden van 56 miljoen dollar. In dezelfde periode van 2007 noteerde de luchtvaartmaatschappij nog een winst van 111 miljoen dollar. De omzet steeg van 2,49 naar 2,73 miljard euro. Southwest verwacht in 2009 4 procent van zijn capaciteit te moeten schrappen.

Agenda

Naast de cijfers van Microsoft en Google, die zoals gezegd nabeurs komen, krijgen beleggers voorbeurs enkele macrocijfers voor de kiezen. Om 14.30 uur Nederlandse tijd zullen de wekelijkse werkloosheidsaanvragen en de verstrekte bouwvergunningen en in aanbouw genomen woningen over december worden gepubliceerd. Om 16.00 uur wordt de index huizenprijzen over november gepresenteerd.

Europa

Nokia heeft slecht gepresteerd in het vierde kwartaal. Waar analisten uitgingen van een nettowinst van bijna 1 miljard euro, behaalde de producent van mobiele telefoons een resultaat van slechts 576 miljoen euro. Dit betekent tevens een winstdaling van 69 procent ten opzichte van dezelfde periode in 2007.

Naast de winstdaling daalden de verkopen van Nokia 19 procent tot 13 miljard euro. Het marktaandeel van de onderneming zakte naar 37 procent van 38 procent in het derde kwartaal.

De ECB presenteerde zijn maandrapport , waarin het voorspelt dat de vraag in het eurogebied voor langere tijd wordt gedempt.

Europese beurzen startten de beursdag enthousiast op de winsten van Wall Street gisteren. De kentering kwam in aanloop naar de opening van Wall Street, toen negatief bedrijfs- en macronieuws (Nokia, hypotheekaanvragen) de overhand kreeg. Op dit moment noteert de AEX in Amsterdam 237,63 punten, een verlies van 0,03 procent. Andere Europese indices als de CAC40 (+0,81%) en de DAX (+1,26%) doen het een stuk beter.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.