Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Crown Van Gelder rekent op nettoverlies

Crown Van Gelder rekent op nettoverlies
23 jan 2009 om 08:41

Crown Van Gelder (CVG) meldde vandaag dat het over 2008 een verlies denkt te lijden van 1,1 miljoen euro. Het resultaat komt lager uit dan het verlies van 0,4 miljoen euro waarvan in de trading update in november was uitgegaan. Crown Van Gelder stelt een dividend voor van 0,50 euro per aandeel.

De afzet is in 2008 uitgekomen op 212.200 ton (2007: 218.600 ton) en de productie op 213.300 ton (2007: 220.500 ton). CVG neemt een eenmalige last op vaste activa van circa 15 miljoen euro.

Toelichting

Het achterblijvende resultaat is het gevolg van lagere productie- en afzetvolumes en lagere verkoopmarges in december. De revisie van de warmtekrachtcentrale in december heeft langer geduurd dan aanvankelijk was gepland, waardoor de productiecapaciteit lager is uitgekomen.

De economische teruggang heeft tot nu toe niet geleid tot een belangrijke daling in de orderinstroom bij CVG. De onderneming heeft tegen het eind van 2008 wel enige vertraging geconstateerd in de uitlevering van eindproducten als gevolg van een strikter werkkapitaalbeheer bij haar klanten. De afzet is hierdoor in december achtergebleven. CVG verwacht in februari, bij de presentatie van de jaarcijfers over 2008 nadere informatie te kunnen geven over de marktontwikkelingen.

Impairment last

Na een interne beoordeling, mede op basis van huidige IFRS regels, heeft het management geconcludeerd dat een éénmalige impairment last moet worden genomen op de vaste activa. De impairment last bedraagt circa 15 miljoen euro (na belastingen) en zal in het resultaat over 2008 worden verwerkt. De boeking heeft geen invloed op de liquiditeitspositie van de onderneming. De impairment leidt tot lagere toekomstige afschrijvingslasten en zal een positieve bijdrage leveren aan het nettoresultaat in de komende jaren.

Dividendvoorstel

Ondanks de ongunstige resultaatontwikkeling in 2008, zal de raad van commissarissen aan de aandeelhouders een cash dividend voorstellen van EUR 0,50 per certificaat van aandeel (2007: EUR 1,00). Het dividendvoorstel is onder andere gebaseerd op de sterke balanspositie van CVG. De solvabiliteit van CVG ligt, na verwerking van de impairment last, nog steeds boven 70%.

Strategische herijking

Zoals in de laatste trading update is aangekondigd, zal CVG gelijk met de bekendmaking van de jaarresultaten over 2008, op 13 februari 2009 (voorbeurs), de uitkomsten publiceren van de strategische herijking.

Pensioenen

De onderneming zal naar verwachting rond maart/april 2009 nieuwe contractuele afspraken maken met de pensioenverzekeraar. Crown Van Gelder verwacht geen gevolgen hiervan op het financieel resultaat.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.