Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Handel Amsterdam met verlies het weekend in

Handel Amsterdam met verlies het weekend in
23 jan 2009 om 17:41

De beurs van Amsterdam sluit de laatste handelsdag met verlies af. In vergelijking tot de AMX weet de AEX het verlies nog te beperken. De AEX sluit op 234,14 punten, een min van 0,56 procent. De AMX gaat met maar liefst 2,69 procent verlies het weekend in. De midkap komt daarmee uit op een stand van 296,60 punten. 

Fortis lijdt verlies

Fortis Bank België heeft in de eerste negen maanden van 2008 een verlies geleden van 14,1 miljard euro, zo maakte het bedrijf nabeurs bekend. Het vierde kwartaal is waarschijnlijk goed voor 4 tot 5 miljard euro roodstand, waardoor het jaarverlies mogelijk uitkomt op bijna 20 miljard euro.

Polishouders van ASR Verzekeringen, het Fortis Verzekeringen Nederland, gingen vandaag akkoord met een schikking inzake de woekerpolisaffaire. De verzekeraar sloot de overeenkomst , die ASR na aftrek van belastingen 580 miljoen euro kost, op 17 december met de Stichting Woekerpolis Claim.

Afhandeling Icesave

Nederlandse banken hebben dankzij het faillissement van Icesave een schadepost opgelopen van 225 tot 230 euro. Dat meldde De Nederlandsche Bank (DNB) in reactie op vragen van accountants.

Crucell overgeslagen?

Farmaciegigant Pfizer voert overnamegesprekken met branchegenoot Wyeth, zo meldt de Wall Street Journal. Pfizer zou meer dan 60 miljard dollar voor het bedrijf willen betalen. Door de onrust op de financiële markten is de kans echter klein dat de overname snel rond is. Eerder deze maand werd bekend dat Wyeth de Nederlandse farmaceut Crucell wil overnemen,. Wanneer Pfizer Wyeth overneemt is het nog mar de vraag of de overname van Crucell doorgaat.

Crucell onderuit op angst voor overname Wyeth door PfizerStijgers en dalers

KPN wint op de laatste handelsdag van de week 4,6 procent. Shell en ASML winnen 1,8 procent en Heineken 1,5 procent. SNS Reaal sluit de lijst met een plus van iets meer dan 1 procent. De financial wordt door beleggers beloond voor de geslaagde uitgifte van een obligatie gisteren.

Bij de dalers gaat Crucell aan de leiding. Een mogelijke overname van Wyeth door Pfizer maakt dat de eerste wellicht Crucell niet zal overnemen. Aandeelhouders vrezen het uitblijven van een overname van Crucell waardoor het fonds bijna 10 procent lager noteert. Aegon verliest 8 procent van zijn beurswaarde en Oce 5,8 procent. Arcadis en Wolters Kluwer gaan er respectievelijk 4,8 en 4,4 procent op achteruit.

Volgende energiebedrijf aan buitenland verkocht?

Energiebedrijf Nuon staat in de belangstelling van het Italiaanse Eni. Het bestuur van Nuon zou ondanks gesprekken met het het Deense Dong en het Zweedse Vattenfal een voorkeur hebben voor de Italianen, omdat Eni ‘een sterke strategische partner is’. Nuon zou voor 7 miljard euro van de hand kunnen worden gedaan. Het bedrijf is al enkele maanden te koop, omdat het naar eigen zeggen te klein is om in de toekomst serieus te kunnen concurreren met buitenlandse partijen.

Duitsland

De Duitse dienstensector is gekrompen in januari. De krimp, ingezet afgelopen najaar, wordt weergegeven in de inkoopmanagersindex, die daalde van 46,2 in december naar 45,4 in januari. De Duitse industriesector in in januari minder sterk gedaald dan verwacht, zo bleek uit de inkoopmanagersindex, die daalde van 33,5 naar 32. Analisten rekenden vooraf op een daling tot 31,7.

Stand NYSE

Rond de klok van half zes noteerde de Dow Jones op 8.031 punten, een verlies van 1,13 procent. De S&P verliest 0,6 procent. De Nasdaq noteert wel in de plus, maar liefst 0,3 procent.

Amerikaans bedrijfsnieuws

Het Amerikaanse General Electric maakte vandaag zijn kwartaalcijfers bekend. In de laatste drie maanden van 2008 heeft het grootste bedrijf van de wereld een winst gemaakt van 3,65 miljard dollar, 46 procent lager dan in dezelfde periode vorig jaar. De winst per aandeel bedroeg 35 cent. De resultaten zijn inclusief 1,5 miljard dollar aan reorganisaties.

Harley Davidson heeft in het vierde kwartaal van 2008 een winst van 77,8 miljoen dollar, of 34 cent per aandeel, geboekt. De motorfabrikant zag het nettoresultaat daarmee 58 procent dalen tegenover dezelfde periode in 2007. De omzet viel 6,8 procent terug naar 1,23 miljard dollar. Tegenvallende verkopen liggen ten grondslag aan de zwakke cijfers. In reactie op de omzetcijfers wil Harley Davidson in 2009 en 2010 in totaal 1.100 banen schrappen.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.