Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Nederlandse huishoudens geven minder uit

Nederlandse huishoudens geven minder uit
23 jan 2009 om 09:37

Nederlandse huishoudens hebben in november 0,4 procent minder besteed aan goederen en diensten dan in november 2007. Voor het eerst in bijna vijf jaar waren de bestedingen lager dan een jaar eerder. In oktober was de consumptiegroei al vrijwel tot stilstand gekomen, zo schrijft het CBS vandaag.

Goederen

De bestedingen aan goederen waren 1,5 procent lager. Met 1,8 procent was de afname het grootst bij de uitgaven aan duurzame goederen. Ook in oktober waren de uitgaven aan deze conjunctuurgevoelige consumptiecategorie al kleiner dan een jaar eerder. Onder meer kleding, schoenen, meubels en nieuwe auto’s waren minder in trek dan in november 2007.

De huishoudens gaven wel meer uit aan huishoudelijke artikelen en consumentenelektronica. De consumptie van voedings- en genotmiddelen was voor de zesde achtereenvolgende maand lager dan een jaar eerder. De afname was echter kleiner dan in de twee voorgaande maanden.

Diensten

Aan diensten werd meer besteed dan in november 2007. De volumegroei kwam uit op 0,6 procent. Zo bescheiden is de groei in de voorgaande maanden van 2008 nog niet geweest.

Binnenlandse consumptie door huishoudens (volume)

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.